Propade mi ukrcaj zbog filipinaca...

E zaboravija san rec i da je firma vec u problemima radi filipa.Predzadnji ugovor iskrcali su 9 filipinaca radi raznih pizdarija,pa su izgubili livu ankoru i zadnje zalipili se isprid Dubaia u kontenjerasa puni kondezata tako da je malo i gorilo... Sad su im kapetan i drugi palube vec 9 miseci u hotelskom pritvoru a kako ce zavrsit niko ne zna.... Sad mi nije jasno da li imaju viska para ili su stvarno poludili?

Nemoj tako. Nema luzera. Da san se ja boja u zivotu , ka da bi dosa do ovoga di san ( a fala Bogu ima bit jos i vise ubrzo:p). Ljudi ne vide izlaza, frustrirani su i priplaseni, nije lako sidit na borsi punoj breveta a ne znas sta ces s njima.
Samo, za zivot se ne bori na forumu, nego triba ugrist govnoi pustit mu krv. To mnogi ne kuze, ali skuzit ce. Da nekima fali elementarna kultura - fali. Ali to se ne rjesava povlacenjen s foruma nego triskon i nogon u prkno.:D Ubuduce necu dalje puno polemizirat, samo kad bude ljuta potriba za skrenit koga s krivoga puta. A onda se najlakse upada u polemike... sta ovi prdonja meni pizdi.... a jebi ga !!!! Ne mos prnit i stisnit.

vidi ovo mafijozo - ajde provaj sad obuc gace brodovlasnika, pa mi reci: te stete ce pokrit osiguranje. za jedan vlcc osiguranje te kosta oko 350 iljada na godinu. posli dezgracije osiguranje ce ti dignit premiju za oko 100 iljada (ovo sve ugrubo racunamo), znaci platit ces 450. uzmimo da ti je cost azijatske posade 800 iljada na godinu, a misano bili / zuti miljun i 300. sad zamisli da imas 10brodova - racun jednostavan - osiguranje ces dogodine platit po miljuna vise, ides li na jaku posadu pet miljuni vise. a sad obuci jos i kapot pa zamisli da si vlasnik mitsuija, maerska, nyk ili takove kompanije. ja znan da tebe ne interesira ovo gori, ti oces dobar posal kojega oces posteno odradit. sve je kjaro, ali cinjenice su cinjenice i takuin je takuin.

Maninjorgo ti ni sam nisi svjestan koliko san ja sritan sta si se vratia.

Jer takve ljude s tolikim iskustvom mogu samo luzeri tirati s portala a mislim da im nesmis dati prividnu snagu a mislu da su jaci od tebe i uklone te.
Nadam se da ces opet biti jako aktivan ko i prije

Jos jednom Welcome back

Ma tko mi je maninjorga otira sa portala!

vratija se cim je primija onaj bujol suza sta sam mu ja posla u ime nekolicine clanova.Nadam se da je svih 25 litara stiglo u Singapur.

E Manjinjorgo, super da si se vratio.Najvi??e su me odu??evljavali tvoji postovi o Hajduku i balunu, nasmija si me do suza...

Smatram da je Maninjorgo kroz jednostavnu racunicu vrlo jasno prikaza zasto poslodavci uzimaju "njih" ,a ne "nas". Moje je misljenje da ovo posade sto jos naviga, naviga uglavnom iz tradicije, a i velika vecina jer su uvatili pedesetak godina, i sad i da zele nesto prominiti vec je prekasno. Nasi pomorci nece postati jeftiniji, mogu postati samo skuplji, a nijedna kompanija nece uciniti salto mortale i uzesti nasu posadu. Bar ne neka znacajna kompanija. Kako se standard dize tako i ljudi traze posa na kraju(sve se dogadja isto ka i u EU samo mi malo kasnimo). Jedino rijesenje je da nasa drzava "prisili" hrvatske kompanije da sve brode stavu pod hrvatsku bandiru i da "moraju" zaposljavati hrvatsku posadu dokle god takve posade bude na trzistu. Sto je Dalmos napomenija, dati ljudima permanet placu i sve beneficije u tipu poreskih olaksica, zdravstvenog i mirovinskog. A sad sto se tice placa tu drzava triba uletiti i pokriti razliku u placi, tako da kompanija moze opstati na trzistu, a pomorac ziviti dostojanstveno. Pa kad pogledas to drzava vec cini u slucaju Jadrolinije, CroatiaAirlinesa, HZ-a, poljoprivrednika, ribara, srba i ostalih manjina, koliko samo Ina triba duga vratiti i da ne nabrajam dalje jer mi vec tlak skace... Smatram da se problem pomoraca moze rijesiti u vrlo kratkom periodu, jedino sto nema politicke volje. Po prirodi sam optimist, ali sto se pomoraca u RH tice tu vlast nema puno sluha, zapravo deklarativno imaju ali s time samo kupuju vrime. Nadam se da ce nas ulazak u vraziju EU donekle staviti u zasticeniji polozaj, ali kako vidim po primjeru sa vlastite kompanije di su sa shuttle tanker fleet-a jednostavno priko noci makli norvezine i ukrcali filipe tesko da ce se i to dogoditi. Norveski sindikat nije ima sanse sacuvati radna mista, a stvarno su se borili i to mudro. Posto nisu mogli zabraniti ukrcaj stranaca na brode pod norveskom zastavom, probali su progurati zakon da ako se isti ukrcaju kompanija im mora isplatiti place iste ka da su drzavljani Norveske. Naravno da im nije proslo, a da firma da bi u buducnosti izbjegla tako mudre dosjetke je lipo brode pocela pribacivati pod zastavu pogodnosti.
Eto jedan primjer kako i Norveska vlada , koja je uz Svedsku socijalno najosjetljivija u EU nije uspila zastititi svoje pomorce. Neznam sto ocekivati od ove nase...

Last edited:
Samo za nadovezat se na ovo sta je reka Maninjorgo,Carnival je ima par godina otvorija skolu u Indiji,jos uvik ih nisu poceli krcat ka casnike,ali je pitanje vrimena kad prva generacija izadje iz te skole.Za pocetak je dosta da ih pocnu uzimat ka kadete ili trece,a onda cemo ih mi morat poducavat poslu.
Uzmimo primjer da svaki brod(cruiser)ima 10-tak sta kadeta sta trecih u makinji i na kuverti pomnozeno sa brojem brodova pomnozeno sa placom trecega cca 4500Eur je 45000 Eur,a sad uzmi da su tu indijci na 2500 dolara to je 25000 dolara sta je manje od 20000 Eur.Usteda 25000 eur misecno po jednom brodu samo na tercima,a terco ionako nesmi ni "nos obrisat" bez da pita dozvolu od sekonda,prvog ili kapa.
Kakva ce bit buducnost takve politike,odnosno kad ti indijci dodju na red za avancavat,vidicemo.

Cma cgm

Cma cgm

Evo daq pojasnim par riječi i o ovima koji se predstavljaju kao treći u svijetu i grade super kontejnerske brodove i upo??ljavaju na??e ljude preko famoznog offica koj su otvorili u Rijeci najme nisu otvorili nego im je prija??nji gazda prodao maglu na tome mu treba skinuti kapu a drugo je pitanje koji glupani su to napravili. Eto tako vam je ta firma vapila za ljudima dok ih nije uhvatila ova kriza. Naručili su brodove u Koreji a nema tereta i sada kad je ovakva situacija nastala trebali bi voziti zrak a to se naravno ne isplati. Pa su sve te novogradnje malo stale , prodali su jedni zgradu u Marseju jer nemaju para, feeder brodove koje su dr?žali u Mediteranu poku??avaju po??to poto prodati i rije??iti se starih raga na kojoj je netko dignu dobru proviziju da kupi to smeće od brodova. Gledaju da sva dokovanja otka?žu ??to je moguće du?že jer su u financijskim problemima, smanjuju posadu a tra?že da se radi maksimum ISPS kontrolira ukrcaj /iskrcaj broda u lukama a tko da to sve radi kad nema ljudi. Tra?že da radi?? po ISM radni sati a prvi palube ima po Kini luku za lukom i jo?? gvardiju na most ,ljudi jednostavno ne spavaju , nema rezevnih dijelova jer treba ??tediti a kako da brod vozi. Sada su do??li do fascinantnih zaključaka zamislite brodove od 65000 HP sa idejom da smanje potro??nju goriva da voze permanentno na slow ahead. Ima tu jo?? bisera. Uglavnom dosta je ljudi oti??lo sa kompanije koji su tu kompaniju stvarali od početka jer ljudi koji rade u uredu u Rijeci su toliko postali arogantni i uopće ih nije briga za ljude. Prema svojim Kapetanima pona??aju se ko prema zadnjem smeću kao da pomorci ?žive od njih a ne obrnuto. Eto to sam morao napisati jer se u javnosti prezentira potpuno druga slika a firma je u ozbiljnim financijskim problemima. Pa zamislite je li normalno da jedna firma u par godina tako na raste od kuda svi ti novci. Jasno je bilo dok je vlasnik Libanonac J. Saade bio u dobrim odnosima sa prija??njim predsjednikom Francuske da je lova dolazila. Brodovi su im vozili polu prazni u njihove kolonije samo da bi bili tu prisuitni ali netko je to morao platiti. Tako da znate ako ko ima namjeru da se zaposli tamo dobra vremena su pro??la i sad se pre?življava no nisu oni jedini.:p:p:p

gledaj plavac - vozit glavne makinje na manju snagu, to radi i maersk. ali.... ja moran imat 2 rezervna blowera na brodu, prominili smo sprice ,nozzle ringove na turbinama i reprogramirali programe na RT flex i B&W ME motorima. sad ide novi pokus, od 4 turbochargera se blindira jedan. ali... mi to ne vozimo na sistem : aj brajo smanji 4 zuba, sve se testira i ako prodje, prodje. ako ne... trazi drugu soluciju, znan da su CGM u kurcu do guse, a oce li isplivat... maersk ce ostat, jer ima i tankere, plin, rigove, offshore, supermarkete, hotele.... avione su prodali prije par godina. a da se stisla spina... stisla se. jebi ga , ne mos bit pasa a odit okolo u rasparane gace.to prolazi samo u hrvatskoj,dok ti rasparanih gaca ne jame ka rojs,

Cma cgm

Cma cgm

Je potpuno ima?? pravo, ja mislim isto kao ti. A da je CMA CGM u kurcu dokaz je da se prema ljudima pona??aju ko prema smeću, dok su prije par godina uvlačili se svakom pomorcu da ga dobiju. No činjenica je da se prave va?žni ko su i ??to su a u biti ono ??to ti ka?že?? nemo?že?? glumit i hodati u isparane gaće. Uglavnom ljudi se ?žale i odlaze tra?že druge solucije za sada moraju gutati samo one kojima su dali njihove famozne permanent kontrakte dok ovi drugi koji su na normalnim ugovorima pu??e. Budu ljudi doma i par mjeseci i ?živo im se j..e bitno da su pomorca ubacili u ovaj na?? porezni sistem i evidentirali ih na Kapetaniji. :p:p:p

Sve sam to predvidio sa tom kompanijom još prije 3 godine,pa sam se na vrijeme maknuo na bolje, za čin niže,ali sa večom platom.

Swire

Swire

Pozdrav Marenos zanima me je li jo?? primaju na Swire normalno da treba iči i na ni?žu poziciju samo da se uleti

CruiseLine - sta se tice indijaca.... evo bar jedna dobra stvar u svemu ovome... ja se njih ne bi puno plasija ako vec drzis senior poziciju na brodu, narocito putnickome. svaki od njih, cim dobije diplomu vec gleda kako se dokopat kancelarije, tako da cesto i 3 kuverte s jedva godinu dana na brodu salje molbe kompaniji da ga se stavi na kraj, pa za bilo sta. gotovo je pravilo da cim stave crtu ili dvi na rame , idu na MBA (master of business administration) i kopaju posal na kraju. i ako se dokopaju pozicije za barbu i kapa.... velika vecina udre ugovor - dva i bizi ca. rijetko koji gleda dobit penziju na brodu, ja bi reka jedva 20%. samo losa je stvar u svemu sta ih ima ka gastapani, i dok ti 2 sjasu s ramena, 5 ih se penje. ja ipak vidin najvecu opasnost u kinezima. ima ih puno, i ako ih stipendiras kroz skolu i posli pomalo s njimaod kadeta naprid..... moze se stagod ucinit od njih. burmanci su dobri ka ljudi, ali jebi ga,zemlja in je u kurcu , tako da je njima vazno stat vanka, a cin ako dobije ili ne, cekat ce. filipi - ja mislin da oni su prebukirani priko mire, zainteresiranih za posal ima, ali nema skolskog kapaciteta vise. a za nasu posadu... opasnost teska. ja stvarno ne vidin nacina kako se nasi mogu ovima oduprit. meni je najvise zal nasih mehanicara, za koje odgovorno tvrdin da su krema kreme (cesto ih jebe jezik, to je istina), a njima nac posal je vec skoro pa naucna fantastika.

CruiseLine - sta se tice indijaca.... evo bar jedna dobra stvar u svemu ovome... ja se njih ne bi puno plasija ako vec drzis senior poziciju na brodu, narocito putnickome. svaki od njih, cim dobije diplomu vec gleda kako se dokopat kancelarije, tako da cesto i 3 kuverte s jedva godinu dana na brodu salje molbe kompaniji da ga se stavi na kraj, pa za bilo sta. gotovo je pravilo da cim stave crtu ili dvi na rame , idu na MBA (master of business administration) i kopaju posal na kraju. i ako se dokopaju pozicije za barbu i kapa.... velika vecina udre ugovor - dva i bizi ca. rijetko koji gleda dobit penziju na brodu, ja bi reka jedva 20%. samo losa je stvar u svemu sta ih ima ka gastapani, i dok ti 2 sjasu s ramena, 5 ih se penje. ja ipak vidin najvecu opasnost u kinezima. ima ih puno, i ako ih stipendiras kroz skolu i posli pomalo s njimaod kadeta naprid..... moze se stagod ucinit od njih. burmanci su dobri ka ljudi, ali jebi ga,zemlja in je u kurcu , tako da je njima vazno stat vanka, a cin ako dobije ili ne, cekat ce. filipi - ja mislin da oni su prebukirani priko mire, zainteresiranih za posal ima, ali nema skolskog kapaciteta vise. a za nasu posadu... opasnost teska. ja stvarno ne vidin nacina kako se nasi mogu ovima oduprit. meni je najvise zal nasih mehanicara, za koje odgovorno tvrdin da su krema kreme (cesto ih jebe jezik, to je istina), a njima nac posal je vec skoro pa naucna fantastika.

Ovo sta kazes o indijcima je ziva istina,isto tako je cinjenica da oni ne napreduju znanjem svoga posla nego pokornoscu i lizanjem "yes sir"to im je osnova svega.Da mu reces da se baci u more bilo bi yes sir.Iako ima i par superintendanta indijaca moram rec da su njihovi strucni dometi jako mali jer znanje podredjuju "striktnom postovanju regula"i akonto toga idu naprid.
U istoj toj prici lezi problem nasih fittera,koji su vrhunski ali ne znaju drzat jezik za zubima,nego pokazuju superiornost u odnosu na casnike zabare,koji to ne mogu progutat.Na Carnivalu ima nasih fittera i senior fittera koji su po znanju svog posla vrhunski(moze radit 4 pozicije fitter,welder,turner,plumber)ali svojom superiornoscu ugrozava 4 pozicije,a to u takvome ustroju predstavlja problem,jer ce svaki Ch.Eng. radje imat 4 covika nego jednog koji je bolji od te cetvorice jer to dovodi u pitanje ustroj cilog sistema(da se niko ne umori)koji su talijani gradili 30 godina.

za indijce se donekle slazen. dok su ti podredjeni - yes sir- to igra. ako ti je nadredjen, ajme majko. oni su najgora misanca,pokupili su svu sporkicu azije i pomisali sa engleskon bahatoscu i puvanjen. koktel smrti.ali.. vole papire, pisat pizdarije, cinit statistike, sta negdi i pali ako ima par budala koje ce podmistit kicmu. u mene bas ne pali...dok ja nisan dosa, malo su odili po brodima, sve na remote control. sad kurac - tutu u borsu, aparat u zep, pasos u ruku , pici na brod i sredi sta ne radi!

Back