Eto pratia san ovaj thread sa zanimanjem i drago mi je da je Dalmatinac2007 do??a do pravih uputa,rje??enja i odgovora...
Zapravo ih je da sam sebi u ovom zadnjem postu; sam ka?že?? da kompanije tra?že HRVATSKI brevet. Taj inspektor Egipćanin ima HRVATSKI brevet. HRVATI trenutno drmaju svjetskim pomorstvom, rade na najboljim firmama i na najzajebanijim projektima po moru, do??li su i u sam vrh platnog razreda i na vremenski ugodne ugovore. Pa mora da za to postoji valjan razlog i osnov.
Nije sve u polaganju skupih tečajeva i brzinskim diplomama, ka ??t nije sve ni u diplomama vipe ??kole ili faksa, al imamo imid?ž kojeg trebamo sačuvat, a ne degradirat ??tancanjem diploma.
Iza pisma udruge kapetana ne stoji Udruga, iako su se potpisali, nego interesi agencija za ukrcaj i centara za obuku pomoraca koji bi brzinskim ??tancanjem senior oficira najvi??e profitirali.
Da ka?žem i to, ja sam osobno za vraćanje starog zakona po kojem se chief ili prvi makinje mo?že bit sa SSS. Ne vidim za??to bi generacije do 99. to mogle, a moja i kasnije to ne mogu. Ja sam za poziciju chiefa mora polagat biv??i "kapetanski", dok moj SSS kolega na to nema pravo i osuđen je na rank sekonda, a sposoban je bit prvi bez problema. Za rank Kapetana ili Kapa DUGE PLOVIDBE, po mom mi??ljenju fakultetsko obrazovanje, pa makar i V? S, je obaveza.
I opet, jedna ispravka, a Dalmatinac je sam sebi opet odgovoria; nije istina da se ne mo?že bit chief ili Barba bez vi??e - mo?že, ali na manjim brodovima. Dakle svi imamo mogućnost izbora načina vođenja na??e karijere, a ima se sada i ova brza vi??a, pa ko voli - nek izvoli....
Dalmo??, ??ta se tiće ovih drugih shema oko dr?žavnog udara na pomorce i pomorstvo, djelin sve te stavove i smatram da nam pomorstvo vode nesposobni i nekompetentni ljudi, makar oni misle suprotno. Vrime ih je pregazilo, a ne da im se iz fotelje. Zato podr?žavam ovaj Forum, inicijativu za novi sindikat i sve drugo ??ta vodi nekakvim promjenama za na??e pomorce. Neće to ić glatko ni brzo, al svaki put počinje prvim korakom.
Stojte mi dobro.
Pozdrav sa sidra!