Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Ma da zavrsis tecaj za frizera primili bi te na Visu Pomorsku samo moras platit.
A kad dodes na Visu onda pocinje kako je Zapa napisa Sutjeska i Neretva, ucenje takvih nepotrebnih i nebitnih gluposti da ti se nakon misec dana predavanja riga na pomisao skole.
Sve je ovo gomila nesklada

pa onda su pametni rusi i ukrajinci, dobre su im investicije.

jo?? bi pametniji bili da prije kupnje tih breveta odrade koji ugovor ko obični pomoćnici, čistači stroja ili ??ta već, pa da ipak nauče ??ta je to na brodu, pa mogu i napravit karijeru bolju nego svi ??ta tuku ??kole, ?žalosno.

Evo ja bi postavio jedno pitanje za kap.P.Brazzoduro....znam da Vi znate odgovor na ovo pitanje pa Vas zato molim.....dali mi mozete napisati,tko moze raditi odnosno biti zaposlenik lucke kapetanije ( citaj lucki kapetan)??!!Dali ta osoba treba imati kapetanski ispit ( naravno da treba ) a prije toga i naravno sve uvjete za steci taj ispit ( citaj navigacija,porucnicki,biti prvi casnika izvjesno vrijeme itd )!!!Ovo je pitanje postavljeno vjerujte mi kap.Brazzoduro i svi na nasem forumu s dobrim razlogom!!Nakon odgovora cu Vam postaviti jos jedno pitanje.....pa cemo onda viditi kako u ovoj drzavi ne vride ista pravlia vezana za izdavanje breveta,ovjere navigacije i sve ostalo.....hvala!!!

Cinjenica je da ja ka prvi imam vecu plaju od zapovjednika Ukrajinca, a isto tako da terco Danac ima vecu od mene! dakle stvar je nacionalnosti, a ne skole. A VPS se moze zavrsit bez beda vanredno-ljudi treba imat volje-pa ne studiramo nuklearnu fiziku!a, to sto smo se mi naucili na laganu lovicu, pa su dosle godine...e, to smo si sami krivi! dakle, sidite grijat stolice, jer se zakon nece prominit!

Dalmatinac i ja san u istoj sitauaciji ali ja san odusta od cekanja i upisao visu u Splitu sad u 2 misecu i ko jebe. MA budem li cekao ostarit cu kao 2nd eng. :D
Daj molin te,koja "brza" visa?!Ja san iz Splita i na istoj san firmi ka i ti.To je sprdacina,sve je na prodaju,onaj smrad Jurisic i onaj drugi "vasionac" Tomasevic i taj neki Dvornik samo uzimaju lovu.Sta oni mene mogu naucit bivsa vojna lica i likovi koji nisu vidili boda.A onaj sta govori da je lako maznit tu brzu visu mi je smisan.Mozda za nauticare ali za strojare nema sanse,jos te gore bubaju na ispitima jer oce izbit lovu,prolaznost je nikakva.Jos se tu prikrpija i oni Kovacevic sta je maltretira nas mulariju jos u srednjoj.Uvatilo ga da uzima mito i tamo pa je za nagradu ga potiralo iz srednje i sa je na visoj..prica iz Hrvatske..Daj covice koja splitska visa,njima je misto u Lepoglavi.nedan stoci ni lipe,oticu u Englesku i sve to polozit tamo.Covice visa pomorska u Italiji,Engleskoj i Skandinaviji ne postoji,to je balkanska izmisljotina.Inace malo su mi jaci svi ti iz varsavskog pakta.Eto..

Znas ta stari,svaka cast svakome ali 80% tih sa vison sta su sa menon radili su bili ajme..dvi live ruke i noge.Sta ce on tu meni dolazi jadan za asistenta sa 32 godine,tamo je naucija nista jer ga nema ko naucit(govorin o strojarima)sva ta marva sa vise nije broda vidila.E zato u Engleza,a snjima san naviga 5 godina,toga nema.Za predavat u skoli mora bit ili 10 godina ka casnik ili 5 ka upravitelj i vozi!Jebate oni visu skolu ni nemaju...

E tu bi ja doda da su meni Danci rekli da cu uskoro moc postat Kapo po njihovim zakonima (imat cu uskoro 1 godinu navigacije na Danskoj zastavi).
Takodjer, za navigavat na Danskoj zastavi se treba polozit njihov Danski Pomorski zakon (samo senior oficiri). Daju ti skriptu sa tim zakonima i pitanjima, ali samo sa onom tematikom ca je vezana cisto za brod, skeniraju se odgovori i posalju se emailom i nakon nekoliko email konverzacija (ispravja ih neki profesor) i ako je sve tocno, zovu te na tu njihovu Internacionalnu Pomorsku Akademiju i branis je isprid toga profesora (ustvari bivsi Pomorac, koji vise nije tija navigavat i sindikat ga je zaposlija u tu skolu!!?), ali to su tako lagana pitanja i prijateljski razgovor koji te nutkaju na odgovor (ko more zapamtit danski Pomorski zakon u srz, a ni Hrvatski Pomorski zakon neznan. Nakon toga se dobije diploma te Pomorske Akademije i onda Danski nacionalni brevet.
Kad se sitin onih faca i pogleda ispitivaca iz nasih L.K. i njihovih komisija kad smo polagali sve nase brevete, dodje mi zlo, ca se sve negativno moglo vidit u tim pogledima!!
Sad se ja pitan oce li meni nasa Republika Hrvatska ikad priznat da san sa SSS, Upravitelj stroja na Dansku zastavu, a na Hrvatskoj nisan, i ocu li moc regulirat i potvrdit navigaciju da san bija Kapo? Bojim se da nasi Sindikalisti nisu ovakve situacije uzeli u obzir (jer nas niko nikad nije konzultira ni sazva na sastanke ca mislimo) i ove neznalice u Vladi, koji neznaju nikakvu materiju o pomorcima, ako im niko nije predocija ovakove situacije, danas niti ne prepoznaju ka normalu.
Nazalost, kod nas je uvik vladala ideja da ako nisi grija katrigu 5-6 godina na nekon Fakultetu, nemas pojma o nicemu.
Neke Srednje skole, tj. neka zanimanja su vec pokrivena u osnovi sa Srednjom skolom, ka ca je nasa Pomorska struka, jer sve ostale Pomorske strucne brevete mi sami polazemo i to je nase doskolovanje koje sad niko u nasen drustvu nezna valorizirat i pripoznat! Tragedija je jos veca ca tematika iz nekih specijaliziranih Pomorskih breveta se nikad niti ne spominje u redovnom nastavnom programu Pomorskih srednjih skola.
Svi ostali Pomorci ca imaju VS i VSS oni uvik imaju alternativu da postanu profesori na Pomorskim skolama ili fakultetima, ka ca je i vanka i tu bi Sindikat pomoraca triba isto gurat i odlucivat, a ne samo Ministarstvo Skolastva.
Puno je drukcije mladim momcima razumit i naucit od profesora sa pomorskim iskustvom.
Tako j,svaka ti piva..ali ovo je banana drzava bez banana i taj Brazzaduro je njihov igrac.U tome je kvaka.

Eno Van Skandinavci (navigava san i sa Svedima i Fincima i Dancima) kako dobiju brevete i kako ih se ovancaje. Posli kadeture vec su 2. oficiri ca makine, ca kuverte i onda im triba 12 miseci navigacije i mogu bit 1. oficiri i daje nebi isa. Pomorske skole su im ka nasi kursevi za brevete, a ukrcaju se bez brevet. Znanje im je upitno, ima ih dobrih pomoraca, ali vecina su trube i vole filozofirat o poslu, ali jebiga sindikat stoji iza njih i ca im mores. Konkretno san ima 2 tipa sa Farskih otoka nisu imali ni EGDIS ni ARPU, ni Oil tanker, ni Chemical tanker brevet na oil/chemical tankeru, a prije su bili kapetani na njiovim ribaricama??!! Kako je to moguce? Zato ca su to deklarirane pomorske zemje i njih njihove drzave cuvaju ka nasi nase Licke medvide!! A to se kod nas nemore dogodit u snu ni da dobijes avionsku kartu, ako nemas sve brevete. A i Filipinci su posebna prica, vec su nas stigli, ima ih vec puno i ka Kapetani i ka Kapi, a sistem skolovanja im je isti ka ca je i bija nama prije 1998 i u bivsoj Jugi. Oni ce nas za 4-5 godina presisat, ako i vec nisu, cekaju ka vojska za ukrcaj. Iman visegodisnje iskustvo sa njima, ali njiovu strucnost nebi komentira, jer to nema veze kad se sve jedno ukrcaju na brode neka ih ima ca su kompletne trube. Samo zbog nasih ego-trip manijaka ka ca su Lucki Kapetana B.Matosic sef Splitske L.K. koji je prije 5-6 godina izjavija na jednom sastanku bubajuci sakon o stol (a ima ga covika od 2 metri): "da dok je on L.Kapetan i dok je ziv, da nece ni jedan pomorac sa SSS bit njemu Kapetan ili Kapo"!!!!!?? Jeli Vam postovane kolege sve sad jasno? Ko zna koliko ih jos ima takvih ka on, ali se ne izlicu u javnost? Dok se mi neorganiziramo u NOVI POMORSKI SINDIKAT i prihvatimo medju nama Pomorcima sve razlike i pocnemo radit za nas, nece se nas niko sitit, jer stare Kapetane i Kape ca vise nenavigaju boli nika stvar za nas mladje, oni su svoje prosli!
Slusaj stari.Znas kako su Matosica zvali kad je radija na hidokrilcima od dubrovackog Atlasa...Kapetan-Borovina..ha,ha..a znas zasto..zato sta je u Jelsi brod nasuka pod bore umisto za rivu..ST kapetanija..ha,ha..ma to su klauni,ali zli i pokvareni do kosti..tamo je sve po vezi i priko veze,stoka,sibiceri!

Po??tovane kolege,
idemo malo pogledati ??to stvarno ka?že STCW Konvencija na koju se svi "kunu".

Pravilo II/2 - Minimalni zahtjevi za svjedod?žbu Zapovjednika ili 1. časnika na brodu od 500 GT ili vi??e

Zapovjednik ili 1. časnik na brodu od 3,000 GT ili vi??e
Svaki kandidat za svjedod?žbu mora:
.1 imati sve uvjete za svjedod?žbu časnika stra?že na brodovima od 500GT ili vi??e i dokazanu praksu (navigaciju) u tom zvanju;
.1.1 za svjedod?žbu 1. časnika ne manje od 12 mjeseci, i
.1.2 za svjedod?žbu zapovjednika, ne manje od 36 mjeseci; no to se vrijeme mo?že umanjiti na 24 mjeseca, ako je ne manje od 12 mjeseci prakse imao kao prvi časnik;
.2 zavr??io prihvatljivu edukaciju i praksu i da zadovoljava standarde navedene u dijelu A-II/2 iz STCW Pravila za zapovjednika i prvog časnika na brodovima od 3,000 GT ili vi??e.
NI? TA VI? E OD TOGA
U vezi sa navodom pod .1 moramo pogledati Pravilo II/1, Minimalni zahtjevi za svjedod?žbu časnika stra?že na brodu od 500GT i vi??e, koje ka?že:
1. Svaki časnik stra?že na brodu od 500 GT ili vi??e mora imati odgovarajuću svjedod?žbu.
2. Svaki kandidat za svjedod?žbu mora:
.1 imati navr??enih 18 godina ?života;
.2 ima dokazanu navigaciju ne kraću od jedne godine kao dio odobrenog praktičnog programa koji uključuje praksu na brodu, a sukladan je zahtjevima djela A-II/1 iz STCW Pravila i dokumentirana je u ovjerenom dnevniku prakse ili na drugi način dokazanu navigaciju ne manju od tri godine;
.3 da je obavljao stra?žu na mostu u vrijeme plovidbe pod nadzorom zapovjednika ili kvalificiranog časnika u vremenu ne kraćem od 6 mjeseci;
.4 da na zadovoljavajući način, ispunjava zahtjeve pravila iz djela IV, za rad radio slu?žbe prema zahtjevu Radio Pravila, i
.5 da je zavr??io dokazanu edukaciju i vje?žbe i da zadovoljava standarde osposobljenosti navedene u djelu A-II/1 iz STCW Pravila.

Kada govorimo o ??kolovanju - edukaciji, ista je također ograničena minimumima sati potrebnih da bi se dobila neka od svjedod?žbi. Za Zapovjednika i prvog časnika ti su sati na razini 1000 (oko - ne znam točnu brojku). Zvanje zapovjednik i prvi časnik vezani su i za razinu menađera, ??to ih nu?žno izdi?že na starije godi??te od onoga koje imaju srednjo??kolci.

Ispunjenje gore pomenutih uvjeta dovodi svjedod?žbe zemalje koja ih ispunjava na tz. BIJELU listu International Maritime Organization (IMO). Neispunjenje ne dovodi na nikakvu CRNU listu, jer takova NE POSTOJI, no svjedod?žbe se ne priznaju na međunarodnoj razini.

Zbog mogućnosti da Prvi časnik mora zamjeniti zapovjednika, povezana su ta zvanja u istoj razini u edukativnom i vje?žbovnom smislu, kao ??to je vidljivo iz citiranih zahtjeva STCW Pravila.

Zbog svega navedenog mislim da nam je jedina ??ansa zahtjevati da se "profe??uri" malo preispitaju i daju mogućnost zavr??etka edukativnog djela kroz rad.
Inače je osnovni princip odnosa teorije i prake 1:2. Jedan sat teoretske naobrazbe = 2 sata praktične. Imajući to u vidu, kao i mogućnost da se teoretski dio dobije na brodovima na kojima plove iskusni zapovjednici/prvi časnici, koji udovoljavaju uvjetima za predavače, mo?že se boravak na kopnu u učionicama svesti na minimum/minimuma.

Nisam pristalica plati pa će?? dobiti. Dapače, trebalo bi biti čim manje naplate kako za svjedod?žbe tako i za obučavanje (10000 Eura splitskog učili??ta je sramota za sve, pa i za nas).

UKRATKO
Uprimo sve snage za dobivanje čim vi??e mogućnosti, ali ne umanjujmo kriterije da nam svjedod?žbe ostanu na sada??njoj razini.
Mirno more.
kap.P.Brazzoduro
Ma hajde...Slusaj ti "kapetane",ta prica o bilim i crnim listama je budalastina kakvu odavno nisan cuja.To kad se nadjete ti,Toma Miletic i Babic morete pricat maloj dici.Ja naviga vec16 godina i nema te zapadnoevropske nacije s kojon nisan bija na brodu.Kakva visa skola,sta je tebi..To ne postoji nigdi osim na Balkanu i ovin ex-Ruskim kolonijama(Rumunjska,Poljska,Ukrajina,Bugarska)a ti su mi malo jaci za posal znas..Kojih 1000 uri,Kanadjani imaju dva semestra od 4 miseca..meni je dosa za trecega takvi jedan sta je radija u sumariji i sad je odlucija bit strojar.Kad englezu ili Skandinavcu kazes da tiba imat fakultet za bit kapo on ti se smiju.Ma svi ste vi u istoj masi i sindikat i ministarstvo,skupa ste sve i zakuvali ovo sa porezima da bi dobili na vaznosti.Odo ja u U.K polozit sta mi triba a vi se slikajte.Bando lopovska!!!

Zaludu je ic polagat brevete u Crnu Goru , Englesku, itd....ne vrijede vam samo uzalud bacate novce....normalno da ste dobrodosli u C. Goru ...pa vi njima placate a ne oni vama.....???
Nitko vam taj brevet nece priznat, a cak i ako vam prodje, moze vam se dogodit da budete iskrcani ili jos gore kaznjeno gonjeni!
Moras imat nacionalni brevet, da bi mogo navegat u toj funkciji!

I molim vas ne usporedjute sebe sa nekim rumunjima, ukrajincima, kiinezima i sto ja znam s kim, pa tko je god s njima radio zna o cemu se radi...zato nemojte njihovim stopama, nego neka oni idu vasim.....
..koje nepriznavanje koje gonjenje,sta je tebi?Ja znan Sveda , Indijca a i nase ljude sa Engleskin brevetima i navigju ta NCL ako vec oces znat.Ja cu isto ic tamo polagati boli me djon.

Last edited by a moderator:
Motorhead ponasaj se pristojno i ne vridjaj covika. Ako te njegov savjet zanima ok, ako ne - produzi. Polozi sve brevete u UK i uzivaj.

Last edited by a moderator:
Slusaj stari.Znas kako su Matosica zvali kad je radija na hidokrilcima od dubrovackog Atlasa...Kapetan-Borovina..ha,ha..a znas zasto..zato sta je u Jelsi brod nasuka pod bore umisto za rivu..ST kapetanija..ha,ha..ma to su klauni,ali zli i pokvareni do kosti..tamo je sve po vezi i priko veze,stoka,sibiceri!

ha,ha,ha, zaboravi son na kapetana borovinu,
Je znas da u Jelsi jos se niko ne seta tim putem,ljude je jos uvik strah.
@Ribo
Ma nece ti odgovorit taj Brazzadduurroo, jer on nas smatra nizom vrstom od sebe,postavi son mu i ja pitanje ali nije odgovori.
Oni ne razume koliko smo mi isfrustrirani na brodovima sa ovim nasim brevetima, a onda oni jos izjavljuju da smo mi pomorska zemlja ,ha,ha, pa jebena Burkina Faso je vise pomorski orjentirana zemlja od nas.
Na Hvaru od prijasnjih 50-tak pomoraca ostalo je nas 8-9.Virujem da je tako i u drugim mistima.

1. Brzu visu treba ukinit!
-nije posteno da diplomu neko dobije u 6mjeseci samo zato sta je platija i to je sad on ing. a u srednjoj je jedva prolazija. covik ima diplomu kao ing. a nezna sta je derivacija.
sve ove fine spravice sta danas koristimo neko je mora dizajnirat i osmislit, a to su gospodo ljudi koji su grijali doma stolice.

2. Ljudima treba omogucit da budu c/o i 2/e bez vise!
na brodu netrebaju integrali i derivacije, prema tome pustimo ljudima da rade posal ako su sposobni.

3. istima omogucit da polazu za mastera nakon godina navigacije al nikako diplomu inga

Hitna akcija za sph

Hitna akcija za sph

Kap. Brazzaduro

Nemoremo se vracat na gore stanje za Pomorce, ali ajmo se izborit da se popravi ovi zakon sa novim amandmanima za dogodine tj. od ove 2009 godine.
Evo Vam nasi zahtjevi, pa se borite za njih i imat cete punu nasu podrsku, a ne nas vuc za nos i tapsat po ramenu kad razgovaramo, a kad se maknemo okrenit nam ledja!!
Ako ovo izborite, dobit cete najbrojnije clanstvo u sindikatu, to budite sigurni!!

Mi, Hrvatski Pomorci, građani Republike Hrvatske trazimo:

1. Trazimo da se porezna olaksica po danu od 400kn povisi na 1.600kn po danu.

2. Valutni tecaj se mora gledati i obracunavati na dan primitka place, a ne na dan predavanja porezne prijave.

3. Za dokaz o primanjima uzimati individualni ugovor kojeg Pomorac ima s doticnom firmom i to osnovica place, te platne liste ako ih Pomorac dobija. Bonusi i svi ostali dodaci se izostavljaju (to su osobne priznate naknade i nagrade svakog pojedinog Pomorca i pravila poslovanja brodarskih kompanija na koja R. Hrvatska i njezini zakoni nemaju utjecaj).

4. Dane putovanja od kuce do ukrcaja na brod racunati od dana potpisivanja ugovora izmedju Pomorca i pomorske kompanije ili pomorske agencije za ukrcaj pomoraca (ako nema ugovora, uzimati u obzir i â??putna pismaâ? i ovjerene putovnice od Hrvatske granicne policije ili elektronske zapise iz istih, pri izlasku sa teritorija R. Hrvatske).
Dane putovanja od iskrcaja sa broda do dolaska kuci racunati na temelju â??putnog pismaâ? sa broda i ovjerene putovnice od Hrvatske granicne policije ili elektronske zapise iz istih, pri dolasku na teritorij R. Hrvatske).
Ovo je vrlo vazno, jer svi Pomorci su placeni za te dane puta od strane svojih kompanija i placaju socijalno/mirovinske doprinose od dana potpisivanja ugovora do dana dolaska kuci, pa bi ti dani trebali biti priznati i kod prijave dohotka i placanja poreza na dohodak.

5. Lijecenje Pomoraca priznaje se bez obzira kada je pocelo, bez limitiranja i s mogucnoscu prijenosa u iducu godinu kao visak dana iz prethodne godine (pogotovo profesionalne bolesti).

6. Skinuti limit s dana provedenih na specijaliziranim pomorskim tecajevima tijekom cijele godine, jer to su doskolovanja za nasu pomorsku struku, koja su vazna da zadrzimo posao (upravo te tecajeve najvise traze strane kompanije na kojima radimo). Zato i ti dani zakonski su ubrojani kao visak dana i ne smiju se izostavljati ili limitirati te moraju biti prijenos viska dana iz prethodne godine, jer to je nase profesionalno usavrsavanje.

7. Definirati izraze â??nezaposleni Pomoracâ? i â??Pomorac na godisnjem odmoruâ?, jer po sadasnjem zakonu dolazi u koliziju jedno sa drugim i regulirati sva radna prava i prava nezaposlenih koja iz toga proizlaze kako i za ostale gradjane Republike Hrvatske (nezaposleni Pomorac je Pomorac bez posla) .

8. Stope poreza na dohodak za Pomorce smanjiti na jedinstvenu stopu od 5%, jer mi svoj dohodak ne zaradjujemo u Republici Hrvatskoj i drzava bi trebala to uzeti u obzir i ovo shvatiti kao jednu povlasticu prema svojim gradjanima Pomorcima.

9. Ukinuti prijavljivanje u L. Kapetanije u roku 10 dana. Taj rok treba biti fleksibilan do jednog mjeseca.

10. Sve pomorske certifikate priznavati na temelju stecene navigacije i napredovanje u struci u skladu sa STCW konvencijom.

11. Uvesti Beneficirani radni staz za Pomorce i uvesti starosni limit za Pomorce od 55 godina za umirovljenje.

12. Reviziju stjecanja pomorskih zvanja na temelju STCW konvencije na pravednijoj osnovi i skolovanje Pomoraca, po uzoru na siru svjetsku praksu i s obzirom na veliku pomorsku kadrovsku krizu u Svijetu i brodarstvu.
Takodjer, trazimo lakse zaposljavanje Pomoraca sa VS i VSS u Pomorskim srednjim skolama i Pomorskim fakultetima, koji zele stati sa navigacijom i zele ostati u struci i raditi za struku, po uzoru na naprednije pomorske nacije.
Ovu tocku treba usmjeriti na direktno pregovaranje SPHa sa Ministarstvom Pomorstva i Ministarstvom prosvjete i sporta uz prisustvo Pomoraca.

13. Pomorske pripravnike (Kadete palube, asistente stroja, asistente elektrike, asistente elektronike) osloboditi placanja poreza na dohodak i socijalno/mirovinskih placanja doprinosa i osloboditi placanja osnovnih pomorskih tecajeva u smislu stimuliranja zaposljavanja mladih ljudi koji zele postati Pomorci.
Ta placanja trebaju preuzesti na sebe ili Ministarstvo Pomorca kao subvenciju ili brodarska kompanija (ako je Hrvatska firma bez obzira na zastavu) sa kojom je Pomorski pripravnik potpisao ugovor.

S ovim stavom dokazujemo gradjansku lojalnost i da zelimo biti dio sustava, ali na posten nacin, a ne da nas sprijecavaju normalno zivit u nasoj zemlji i da investiramo svoj novac u njoj.

P.S. Ja san nezadovoljni clan SPH i u nemogucnosti san Vam poslati ove zahtjeve direktno na e-mail stranice sindikata!

sa ovakvim omjerom interesa za pom. skole i nikakvom nacionalnom flotom nemozete se nadati promijeni propisa. u hrvatskoj "zemlji znanja" trend je da se sve jos vise komplicira, a ljudi na pomorskim fakultetima i kapetanijama koji su uz minimalno iskustvo naviganja vrlo cjenjeni na kopnu nece piliti granu na kojoj sjede jer zive od tog. vidite da za najmanje brevete tipa security off. predavanja vam drze mr. sci. -brodski kadeti, a na LK ispituju 3. casnici koji su prestali navigat pred 20 godina pa sve lici na farsu. najbolje cemu se mozete nadati je brza visa, koju naravno morate skupo platiti, jer "izobrazba" za pomorce u hrvatskoj je jako veliki biznis.

Tome sve sta si napisa je istina i svjestan sam da je skolovanje u Hrvatskoj jedan veliki biznis.
Ali kome treba diploma dip.ing ili ing. za izvadit brevet(koje to nacije rade), na kraju ti se cilo skolovanje svede na vadenje breveta jer na kopnu ove diplome ne vride bas puno.

ne znan,vec godinama iman kape(prvi makinje san)kojima radin posal i imaju i visu i sve,malo nasih je u toj kategoriji(stvarno smo dobri)ali ja san vise manje sa strancima koji nista zivo ne razume i sritni su sta me imaju,zasto nasi ljudi koji znaju posal ne mogu govorit sta ce se radit i bit glavni takvin idiotima pitajte one sta su smislili u hrvatskoj "biznis skolovanja pomoraca" a među prvima je magazin koji je to sve i poceja,ja san ga upozna vrlo rano i bija je stvarno dobar covik(malo vise je volija picku,raddi cega smo se rastali;i pice,a nemojte krivo mislit,ima san utisak da puno zove moju dok san na brodu)i ima je lipe ideje,vjerovatno 90.tih nije ni on zna di ce otic,zato sad bice i pije i ubija se ali sa pokusajen da pomogne,sjeba nas je dobro jer sa njin su pocele agencije i sve,on nan je otvorija i na neki nacin ogranicija put i ja virujen da je zna di ce ovo ic(bez obzira na cure),da bi on to bolje napravija da je zna sta ce se desit,ali kako zivimo di zivimo,recite mi nekoga ko moze planirat za vise od 10 god i ja mu skidan kapu

bilo bi lipo ic u penziju sa 55,ionako vise niko ne da da navigas,sada i mozes ali to se suzava i to mogu samo neki koji su dugo na jednoj firmi,meni je jedan nas agent(poznati,svi ga hvale)reka da neman kontinuitet (jer ja san cas bulk,cas konteiner,cas frizider,cas supplier,cas tanker-lova me zanima nema jubavi)jer ja iden di mi pukne,ne plasin se posla,strojar san,nisan najjaci niti cu ikad bit,ne opterecujen se ali jos nisan vidija makinju sa kojon san svojon krivnjom ima problema,i popizdin kad mi neko kaze da jesan li bija na tu i tu makinju(danas ne pitaju bas,triba in)i onda me zove u 6. misec 08. i pita bi li na brod isve,poslusa san ga,reka mu da je posal odlican ali da ne mogu jer mi je reka da neman kontinuitet i samo se nasmija i reka da se mozda cujemo,mozda ga i nazoven,svi ga cjenite ali za sad san u svom điru pa ga i necu zvat,nije mi lose

Dalmatinac i ja san u istoj sitauaciji ali ja san odusta od cekanja i upisao visu u Splitu sad u 2 misecu i ko jebe. MA budem li cekao ostarit cu kao 2nd eng. :D

a ja san odlucija ostarit ka 2/eng jer je odgovornost totalno razlicita,ne plasin se odgovornosti nego matematike,nisan nikad zna kupit ispit ni nista:),za to san totalno u kurcu ali neman ni familiju pa kad si solo dobro je,ti probaj jer imas zasto,cestitke jos jedan put na maloj i hvala na pokretanju ovog portala,ti si sritan covjek bez obzira na sve ovo,pozdrav,robi

Eto pratia san ovaj thread sa zanimanjem i drago mi je da je Dalmatinac2007 do??a do pravih uputa,rje??enja i odgovora...
Zapravo ih je da sam sebi u ovom zadnjem postu; sam ka?že?? da kompanije tra?že HRVATSKI brevet. Taj inspektor Egipćanin ima HRVATSKI brevet. HRVATI trenutno drmaju svjetskim pomorstvom, rade na najboljim firmama i na najzajebanijim projektima po moru, do??li su i u sam vrh platnog razreda i na vremenski ugodne ugovore. Pa mora da za to postoji valjan razlog i osnov.
Nije sve u polaganju skupih tečajeva i brzinskim diplomama, ka ??t nije sve ni u diplomama vipe ??kole ili faksa, al imamo imid?ž kojeg trebamo sačuvat, a ne degradirat ??tancanjem diploma.
Iza pisma udruge kapetana ne stoji Udruga, iako su se potpisali, nego interesi agencija za ukrcaj i centara za obuku pomoraca koji bi brzinskim ??tancanjem senior oficira najvi??e profitirali.

Da ka?žem i to, ja sam osobno za vraćanje starog zakona po kojem se chief ili prvi makinje mo?že bit sa SSS. Ne vidim za??to bi generacije do 99. to mogle, a moja i kasnije to ne mogu. Ja sam za poziciju chiefa mora polagat biv??i "kapetanski", dok moj SSS kolega na to nema pravo i osuđen je na rank sekonda, a sposoban je bit prvi bez problema. Za rank Kapetana ili Kapa DUGE PLOVIDBE, po mom mi??ljenju fakultetsko obrazovanje, pa makar i V? S, je obaveza.

I opet, jedna ispravka, a Dalmatinac je sam sebi opet odgovoria; nije istina da se ne mo?že bit chief ili Barba bez vi??e - mo?že, ali na manjim brodovima. Dakle svi imamo mogućnost izbora načina vođenja na??e karijere, a ima se sada i ova brza vi??a, pa ko voli - nek izvoli....

Dalmo??, ??ta se tiće ovih drugih shema oko dr?žavnog udara na pomorce i pomorstvo, djelin sve te stavove i smatram da nam pomorstvo vode nesposobni i nekompetentni ljudi, makar oni misle suprotno. Vrime ih je pregazilo, a ne da im se iz fotelje. Zato podr?žavam ovaj Forum, inicijativu za novi sindikat i sve drugo ??ta vodi nekakvim promjenama za na??e pomorce. Neće to ić glatko ni brzo, al svaki put počinje prvim korakom.

Stojte mi dobro.

Pozdrav sa sidra!
je li ti stvarno mislis da ja nisan sposoban bit kapo nakon 25 god navigacije,od toga 14 ka prvi makinje a cili mi se posal svodi na moj i onih sa faxom koji me vode?

Back