• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Porez na dohodak - manje od 183 dana

Vanja B

Chief Officer
Pozdrav kolege,
Pregledao sam forum na ovu temu ali nisam našao ono što me zanima.
Ovdje ću napisati ono Å¡to sam doznao sa drugih strana i par pitanja na koja nisam naÅ¡ao odgovor.

Problem je taj Å¡to neću imati 183 dana u 2012.

Ono što sam saznao od famoznih 183 dana:
4 dana se dobiju na ukrcaj
4 dana na iskrcaj sa broda
Dani putovanja se NE prebacuju na sljedeću godinu, isto kao ni dani bolovanja ni tečaja.
Prebacuju se samo dani navigacije i to samo u SLJEDEĆU godinu.

Pitanja vezana za famozne dane:
Da li zapovjednik može u matrikulu upisati neki drugi datum ukrcaja ili iskrcaja?
Å to treba napraviti da bi mi se priznali dani provedeni na tečaju?
Koliko dana se može sa tečajem spasiti?
Å to treba napraviti za dobiti dane bolovanja?

A sada porez:
PRIMITAK je lova koju smo zaradili na brodu
POMORSKI DODATAK iznosi 400 kn po danu ali samo dani provedeni na brodu (putovanje NE). Pomorski dodatak je porezna olakšica.
DOPRINOSI za Zdravstveno, Mirovinsko (oba stupa) i Zaštitu na radu su sve poreze olakšice.
NEOPOREZIVI OSOBNI ODBITAK iznosi 21 600 kn godišnje i on je porezna olakšica.
Dakle, od PRIMITKA oduzmemo POMORSKI DODATAK, DOPRINOSE i NEOPOREZIVI OSOBNI ODBITAK i ono što ostane je DOHODAK

Na dohodak se obračunava Porez na Dohodak:
- do 26.400,00 kn godišnje 12%
- od 26.400,00 kn do 43.200,00 kn godiÅ¡nje, tj. na idućih 16.800,00 kn 22,83%
- od 43.200,00 kn do 105.600,00 kn godiÅ¡nje , tj. na idućih 62.400,00 kn 25%
- od 105.600,00 kn do 129.600,00 kn godiÅ¡nje , tj. na idućih 24.000,00 kn 37,5%
- na iznos preko 129.600,00 kn godišnje 40%

Pitanja vezana za porez:
Od kuda porezna zna moje primitke?
Da li treba priložiti platnu listu ili ugovor?
Da li porezna može provjeriti da li platna lista ili ugovor pašu sa stvarnom platnom listom ili ugovorom?

Zamolio bi forumaše da se drže teme.

Dobro more!

Pozdrav kolege,
Ovdje ću napisati ono Å¡to sam doznao sa drugih strana i par pitanja na koja nisam naÅ¡ao odgovor.

Dani putovanja se NE prebacuju na sljedeću godinu, isto kao ni dani bolovanja ni tečaja.

Da li zapovjednik može u matrikulu upisati neki drugi datum ukrcaja ili iskrcaja?

A sada porez:
POMORSKI DODATAK iznosi 400 kn po danu ali samo dani provedeni na brodu (putovanje NE). Pomorski dodatak je porezna olakšica.
DOPRINOSI za Zdravstveno, Mirovinsko (oba stupa) i Zaštitu na radu su sve poreze olakšice.
Dakle, od PRIMITKA oduzmemo POMORSKI DODATAK, DOPRINOSE i NEOPOREZIVI OSOBNI ODBITAK i ono što ostane je DOHODAK

- od 105.600,00 kn do 129.600,00 kn godiÅ¡nje , tj. na idućih 24.000,00 kn 37,5%

Pitanja vezana za porez:
Da li porezna može provjeriti da li platna lista ili ugovor pašu sa stvarnom platnom listom ili ugovorom?

Dobro more!
2010. mi je falilo nekoliko dana, ne secam se koliko. U poreznoj su trazili potvrdu o primanjima sa broda. Financial team na brodu mi je izdao listu primanja od ukrcaja do iskrcaja. Ponudjeno mi je da se brojke imenjaju (smanje) ako treba, ali nije bilo potrebe (vec su bile male).

Da li mogu proveriti...ne znam. Plata je za sada iskljucivo kes-lova.

Ako ti ne treba puno dana, idi u inostranstvo na tecaj.

Pozdrav i srecno

Pozdrav kolege,

A sada porez:

Pitanja vezana za porez:

Dobro more!

sta ovo nije mjesecno?

e vezano za porez i bolovanje

e vezano za porez i bolovanje

Pozdrav svima!

jedno lagano pitanjce:
dali netko mozda zna koliko dana pri putovanju na brod ili sa broda i tijekom tog putovanja nastupi povreda
priznaju kao dane u onih famoznih 183 dana ?
primjer. iskrcavam se iz luke i na skali padnem i uganem npr. koljeno ...na brodu otvorim medical report
i kad doma dojdem javim se svom doktoru i doktor mi otvori bolovanje
a kapetaniji prijavim svoje bolovanje u roku od 3 dana nakon iskrcaja
e sad koliko mi dana priznaju za onih 183 ..dali sve dane bolovanja ili ...dali netko zna?
cuo sam da ne priznaju vise do 10 dana ?
dali je tocno i gdje mogu provjerit tu informaciju?
zahvaljujem i pozz svima :cool::cool:

ZeC

Pozdrav svima!

jedno lagano pitanjce:
dali netko mozda zna koliko dana pri putovanju na brod ili sa broda i tijekom tog putovanja nastupi povreda
priznaju kao dane u onih famoznih 183 dana ?
primjer. iskrcavam se iz luke i na skali padnem i uganem npr. koljeno ...na brodu otvorim medical report
i kad doma dojdem javim se svom doktoru i doktor mi otvori bolovanje
a kapetaniji prijavim svoje bolovanje u roku od 3 dana nakon iskrcaja
e sad koliko mi dana priznaju za onih 183 ..dali sve dane bolovanja ili ...dali netko zna?
cuo sam da ne priznaju vise do 10 dana ?
dali je tocno i gdje mogu provjerit tu informaciju?
zahvaljujem i pozz svima :cool::cool:

ZeC

NaÅ¡ao sam Pravilnik o porezu na dohodak koji se u XV. GODIÅ NJI OBRAČUN POREZA time bavi.
PROPISI IZ PODRUJA POREZA, PRIREZA I DOPRINOSA

(1) Ako je član posade broda u međunarodnoj plovidbi koji je rezident, ispunio, u skladu s posebnim zakonom, uvjet trajanja razdoblja plovidbe 183 dana ili viÅ¡e od 183 dana unutar jednog poreznog razdoblja, primici koje je ostvario za rad na brodu u međunarodnoj plovidbi u tom poreznom razdoblju ne podliježu godiÅ¡njem obračunavanju poreza na dohodak. Ako porezni obveznik rezident kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi nije ispunio uvjet trajanja razdoblja plovidbe 183 dana ili viÅ¡e od 183 dana u tekućem i u prethodnom poreznom razdoblju (za dane koji u prethodnom obračunu nisu uračunati u 183 dana), primici za rad ostvareni na brodu u međunarodnoj plovidbi u tekućem poreznom razdoblju podliježu godiÅ¡njem obračunu poreza na dohodak.

(2) Ukupan broj dana iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se prema evidenciji lučke kapetanije i to na način:

1. stvarni broj dana plovidbe u poreznom razdoblju, koji se može povećati za:

2. dane plovidbe, dane za putovanje prema točki 3. ovoga stavka ili stavka 3. ovoga članka, dane provedene na stručnoj izobrazbi u inozemstvu prema točki 4. ovoga stavka i dane liječenja zbog bolesti ili povrede prema točki 5. ovoga stavka koje član posade broda u međunarodnoj plovidbi nije u prethodnoj godini uračunao u 183 dana,

3. dodatne dane za putovanje i to:

3.1. jedan (1) dan prije dana svakog ukrcaja i iza svakog iskrcaja u slučaju kada je mjesto ukrcaja odnosno iskrcaja u županiji prebivaliÅ¡ta odnosno uobičajenog boraviÅ¡ta člana posade broda,

3.2. dva (2) dana prije svakog ukrcaja i iza svakog iskrcaja u slučaju kada je mjesto ukrcaja odnosno iskrcaja u luci u Republici Hrvatskoj, ali izvan županije prebivaliÅ¡ta odnosno uobičajenog boraviÅ¡ta člana posade broda,

3.3. četiri (4) dana prije svakog ukrcaja i iza svakog iskrcaja u slučaju kada je mjesto ukrcaja u luci izvan Republike Hrvatske,

4. stvarne dane provedene na stručnoj izobrazbi u inozemstvu prema potvrdi ustanove, druge pravne osobe specijalizirane za pružanje stručne izobrazbe ili poslodavca koji je izobrazbu obavio,

5. stvarne dane liječenja zbog bolesti ili povrede nastale na putu za ukrcaj, na brodu ili na povratku nakon iskrcaja prema potvrdi liječničke ustanove odnosno liječnika privatne prakse.
Ovdje nije ograničeno koliko dana može trajati bolovanje, dok su dani za putovanje ograničeni

(3) Član posade broda u međunarodnoj plovidbi može ukupan broj dana, umjesto dodatnih dana putovanja iz stavka 2. točke 3. ovoga članka, povećati, u skladu s posebnim zakonom i prema evidenciji lučke kapetanije, za dane provedene na putu od mjesta prebivaliÅ¡ta odnosno uobičajenog boraviÅ¡ta do mjesta ukrcaja na brod i dane potrebne za povratno putovanje, ako lučkoj kapetaniji dostavi izvorne račune prijevoznika o kupljenim prijevoznim kartama sredstvima javnog domaćeg ili međunarodnog prometa u skladu sa člankom 14. stavkom 1. ovoga Pravilnika i posebnim propisima. Ako je na putu za ukrcaj odnosno na putu nakon iskrcaja do mjesta prebivaliÅ¡ta ili uobičajenog boraviÅ¡ta, član posade broda u međunarodnoj plovidbi koristio privatni automobil, priznaje se jedan (1) dan za put na ukrcaj i jedan (1) dan za put do mjesta njegovog prebivaliÅ¡ta ili uobičajenog boraviÅ¡ta.

(4) Ako je stvarni broj dana plovidbe iz stavka 2. točke 1. ovoga članka te broj dodatnih dana iz stavka 2. točaka 3., 4. i 5. ovoga članka u poreznom razdoblju 183 dana ili viÅ¡e od 183 dana tada se razlika dana iznad 183 dana može prenijeti u porezno razdoblje odnosno godinu koja slijedi izravno iza godine za koju je utvrđen ukupan broj dana plovidbe zbog utvrđivanja poreznog statusa u slijedećem poreznom razdoblju. Porezni status utvrđuje se temeljem podataka o broju dana iz Potvrde o danima u međunarodnoj plovidbi – Obrasca DPOM iskazanih u stupcu 8 pod 6.
Prema boldanom ispada da se i dodatni dani mogu prenositi

Za dobiti dane provedene na tečaju potrebana je potvrda koja može biti na engleskom.
Broj dana provedenih na tečaju nije ograničen.

porez na dohodak-manje od 183 dana

porez na dohodak-manje od 183 dana

evo odgovora na par postavljenih pitanja:

- porezna moze provjerit da li je prikazan dohodak točan putem sudskog naloga mada mislim da mogu i putem oib-a
- osobni odbitak nije 21 600 nego 26 400 i mozete koristit osobni odbitak za dicu ako ih supruga ne koristi na svoju plaću, a mozete i za roditelje ukoliko oni nemaju nikakvih primanja. navedete ih ko uzdrzavane članove, donesete potvrde sa mirovniskog da nemaju primanja i koristite olaksicu na njih.
- dani provedeni na tečaju se računaju u 183 dana ali dani putovanja na tečaj ne.

Primjer i najcesce pitanje glasi

Koliko dana mogu priniti u sljedecu godinu?

Imam 200 dana na brodu i jos iman 25 dana na putovanje s/na brod. U sljedecu godinu mogu priniti samo 17 dana sta znaci da mi ovi dani puta gube smisao.

Ovo je u postu iznad.

Pravilnik o porezu na dohodak koji se u XV. GODIÅ NJI OBRAČUN POREZA time bavi.

(4) Ako je stvarni broj dana plovidbe iz stavka 2. točke 1. ovoga članka te broj dodatnih dana iz stavka 2. točaka 3., 4. i 5. ovoga članka u poreznom razdoblju 183 dana ili viÅ¡e od 183 dana tada se razlika dana iznad 183 dana može prenijeti u porezno razdoblje odnosno godinu koja slijedi izravno iza godine za koju je utvrđen ukupan broj dana plovidbe zbog utvrđivanja poreznog statusa u slijedećem poreznom razdoblju. Porezni status utvrđuje se temeljem podataka o broju dana iz Potvrde o danima u međunarodnoj plovidbi – Obrasca DPOM iskazanih u stupcu 8 pod 6.

Prema boldanom ispada da se i dodatni dani na putovanju, bolovanju i tečaju mogu prenositi.

Ono Å¡to je mene zeznulo je da sam u 2011. imao 239 dana na kraju godine računajući da ću prenijeti 56 dana. Ali u stvari u 2011. sam imao 155 dana plovidbe/putovanja a 84 mi se iz 2010. prenijelo u 2011. Razliku od 56 dana ne mogu prenijeti u 2012. jer je ona zapravo iz 2010.
Pa kolege, na to isto obratite pažnju!

Ovo je u postu iznad.

Pravilnik o porezu na dohodak koji se u XV. GODIÅ NJI OBRAČUN POREZA time bavi.

Prema boldanom ispada da se i dodatni dani na putovanju, bolovanju i tečaju mogu prenositi.

Ono Å¡to je mene zeznulo je da sam u 2011. imao 239 dana na kraju godine računajući da ću prenijeti 56 dana. Ali u stvari u 2011. sam imao 155 dana plovidbe/putovanja a 84 mi se iz 2010. prenijelo u 2011. Razliku od 56 dana ne mogu prenijeti u 2012. jer je ona zapravo iz 2010.
Pa kolege, na to isto obratite pažnju!

Vanja tako bi tribalo biti po boldanom ali moje iskustvo razgovora s ljudima koji su imali takvih problema je da se dani puta,tecaja itd nemogu prinositi u sljedecu godinu. Ako neko ima iskustva da je pribacio navedene dane u sljedecu godinu bilo bi lipo da potvrdi. Jer da nije opet od kapetanije do kapetanije

Pozdrav

Last edited:
pozdrav

platio sam porez na dobit za 2008 oko 17 000 kn :udriglavom
medjutim kaze mi prijatelj da su neki pomorci dobili sudsku parnicu protiv drzave jer se porez nije smio obracunavati za istu godinu u kojoj je uveden nego tek od pocetka slijedece godine stupa na snagu tj. 2009

ima li tko tocnije informacije?

nebih se bunio kad bi te novce dobio nazad :hihi

Vanja tako bi tribalo biti po boldanom ali moje iskustvo razgovora s ljudima koji su imali takvih problema je da se dani puta,tecaja itd nemogu prinositi u sljedecu godinu. Ako neko ima iskustva da je pribacio navedene dane u sljedecu godinu bilo bi lipo da potvrdi. Jer da nije opet od kapetanije do kapetanije

Pozdrav

Meni je od prosle godine prebaceno u ovu nekih par dana,kasnije sam pitao u LK Ri i receno mi je da od prosle godine prebacuju SVE dane preko 183 u slijedecu godinu,jedino neznam koliko se maksimalno moze prebaciti...ako je ona slagala mene onda ja lazem vas. Kod mene je ta situacija od prosle godine,za par dana cemo vidit koja je situacija ove godine.

Dakle u ovoj kompaniji gdje sam sada zbog krize imam mjesto tek u 5-6 mjesec, a ugovor je 4.mj.
Po podacima koje sam pronaÅ¡a ispada da cu na 120ak tisuća kuna plaće za 4 mjeseca u cijeloj godini platit 30 000kn poreza?
Pa jel mi onda isplativije ne javljat se u lučku prije odlaska i pitat kapetana da mi niÅ¡ta ne napiÅ¡e u hrv. matrikulu?

Dakle u ovoj kompaniji gdje sam sada zbog krize imam mjesto tek u 5-6 mjesec, a ugovor je 4.mj.
Po podacima koje sam pronaša ispada da cu na 120ak tisuća kuna plaće za 4 mjeseca u cijeloj godini platit 30 000kn poreza?
Pa jel mi onda isplativije ne javljat se u lučku prije odlaska i pitat kapetana da mi ništa ne napiše u hrv. matrikulu?[/QUOTE

Ne bi ti bilo 30 tisuca , nego oko 15 tisuca. Ti sam moras odlucit zelis li bit uzoran gradjanin RH ili ne.
Nije u redu da se ne prijavis, ali nije isto tako u redu da nas oporezuju na ovaj nacin. Ali to je vec jedna druga prica...
Izbora imas i sam moras odlucit i bit svjestan mozebitnih posljedica.
:uzdravlje

BTW zna li netko kad salju potvrdu o danima s lucke?

Last edited:
Po podacima koje sam pronaša ispada da cu na 120ak tisuća kuna plaće za 4 mjeseca u cijeloj godini platit 30 000kn poreza?
Pa jel mi onda isplativije ne javljat se u lučku prije odlaska i pitat kapetana da mi ništa ne napiše u hrv. matrikulu?

nisam bas siguran ali po zakonu se moramo prijavljivati na kapetanije i placati mirovinsko-zdravstveno,... :o
kazna je od 5 000 do 500 000 kn :D

Last edited by a moderator:
Back