Golar Wilhelmsen management

Koje S***e. Gearbulk, Golar, tko je iduci. Samo da im ovo ne predje u praksu. Sreca nam je jedino to kako se smanjiva broj Europskih pomoraca na brodovima, tako ne-europskima raste cijena, a i doma im raste standard (osobito Kina). Za nadati se je da ce u dogledno vrijeme razlika biti tolika da se sav taj tramak oko zaposljavanja nove posade nece isplatiti. Ovako kako je danas, bojim se da bi moglo biti jos ovakvih tema.

Koje S***e. Gearbulk, Golar, tko je iduci. Samo da im ovo ne predje u praksu. Sreca nam je jedino to kako se smanjiva broj Europskih pomoraca na brodovima, tako ne-europskima raste cijena, a i doma im raste standard (osobito Kina). Za nadati se je da ce u dogledno vrijeme razlika biti tolika da se sav taj tramak oko zaposljavanja nove posade nece isplatiti. Ovako kako je danas, bojim se da bi moglo biti jos ovakvih tema.

Sve osim 3 velikana i 3/4 pratioca...

Vjerovatno ce usljediti masovna otpustanja svih osim eventualno zapovjednika i to onih koji su se dobro ustalili na svim manjim firmama. Posebno na brodovima bez kranova i linija s zabačenim portima. Sta se tice posade s Filipina i Kine , imaju i oni novu ekipu od koje se tresu. Kenijski , Panamski , Haiti i Peru officiri te posade iz Vijetnama, Kambodze i Sri lanke.

SINGAPORE, March 21 (Reuters) – Denmark’s Maersk Line, the world’s No.1 container shipping firm, said it expects an alliance with its two closest rivals to start operating from the middle of the year after the tie-up was approved by U.S. regulators.

The industry has been battling overcapacity since the financial crisis because new vessels ordered before the downturn have flooded the market. This has driven rates on the main routes between Asia and Northern Europe to loss-making levels.

The so-called P3 alliance is between the world’s three biggest container shipping lines – Maersk Line, a unit of A.P. Moller-Maersk, Switzerland-based MSC Mediterranean Shipping Company and France’s CMA CGM.

To cut costs, they have agreed to pool about 250 ships which will operate on three trade routes: Asia-Europe, trans-Pacific and trans-Atlantic.

The approval from the U.S. Federal Maritime Commission (FMC) takes effect from Monday but will apply only to routes to and from U.S. ports. The alliance still needs approval from Chinese and European regulators before it can become fully effective.

Maersk said it expected to receive Chinese and EU approval before the middle of this year. “We expect that the P3 can be started mid-2014,” it said.

The grouping has been criticised by cargo owners because of fears it could dominate key shipping routes on the trans Pacific and Asia-Europe trades.

The Asia Shippers Council, which represents cargo owners in Asia, estimates the alliance will have 42 percent of the Asia-Europe trade and 24 percent of the trans-Pacific trade.

Shares in A.P. Moller-Maersk opened up 2.5 percent after news of the U.S. approval, and were up 1.7 percent at 1011 GMT, outperforming the main Copenhagen index which was down 1.2 percent.

“North America and the U.S. in particular is a key shipping market. Therefore, the decision by the FMC is a very important step towards overall approval of P3,” a Maersk Line spokesman told Reuters.

With a global market share of around 15 percent, Maersk Line is the world’s biggest container shipping company, while MSC and CMA CGM are number two and three respectively.

Maersk says the alliance will allow partners to operate with larger vessels and maximise utilisation.

“This means that they can get significant improvements in their unit costs relative to their competitors,” said Lars Jensen from maritime analysis company SeaIntel.

He estimates the alliance will operate with vessels that on average are 2.000-3.000 TEU (twenty-foot equivalent unit containers) bigger than competitors.

Analysts from investment bank Alm. Brand Markets forecast the tie-up could lower Maersk Line’s costs by up to 6 percent.

Last edited:
I sta cemo sad sa famoznin ugovorima potpisanima sa sph? Ako nisu puno grezi mogli bi bar obrisat guzicu...

Golar Wilhelmsen management

I sta cemo sad sa famoznin ugovorima potpisanima sa sph? Ako nisu puno grezi mogli bi bar obrisat guzicu...

Ma ne brini Brazoguzzi ce to sredit za nas i buducnost nasih familija.

A on ce i dalje sigurno radit u svojoj kancelariji i putovat svitom da nas "zastiti". On je ko Zdravko Mamic nitko njega nemoze zaminit inace bi propali.

Majko moja da nas bar vise ne stiti jer od njegovog sticenja mi je odavno muka.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ma ne brini Brazoguzzi ce to sredit za nas i buducnost nasih familija.

A on ce i dalje sigurno radit u svojoj kancelariji i putovat svitom da nas "zastiti". On je ko Zdravko Mamic nitko njega nemoze zaminit inace bi propali.

Sent from my iPhone using Tapatalk

U CBA za nasu posadu nigdje nije navedeno da ce se vodit pregovori izmedu dviju strana glede otkaza, vec da se isplacuju dvije Basic plaće i adio, iako smo culi da se Å¡ef agencije 3dana borio s vlasnikom da ne dili otkaze, garant je to period "pregovora" dogovorenog izmedu SPH i NSA (Norwegian shipowners association-a):rolleyes:

Last edited:
U CBA za nasu posadu nigdje nije navedeno da ce se vodit pregovori izmedu dviju strana glede otkaza, vec da se isplacuju dvije Basic plaće i adio, iako smo culi da se Å¡ef agencije 3dana borio s vlasnikom da ne dili otkaze, garant je to period "pregovora" dogovorenog izmedu SPH i NSA (Norwegian shipowners association-a)

Evo da malo analiziramo Å¡to se to dogodilo Golaru, a kako se čini joÅ¡ neki igraći će biti tu zakačeni istom sudbinom.

Naime, gore spomenuta firma je preoptimistično naručila veliku količini brodova, uključujući i FSRU na Å¡pekulativnoj bazi, tj kockarski. Oni su prognozirali kako će tržiÅ¡tu trebat toliko broda do kraja 2014-te godine te naručili brodove koji nisu imali garantiranu zaposlenost. Znaći, može se reć da su se malo prekombinirali i nisu dobro planirali. Znaći, mi u hrvatskoj smo navikli na to jer naÅ¡e vlade to stalno rade zadnjih 15 godina. Sad, u svemu tome najviÅ¡e je najeba da mi prostite hrvatski pomorac koji će dobit nogu na Golara a kako izgleda broj nije zanemariv.
Golar sada pregovara s brodograditeljia, SHI i HHI da se isporuka novogradnji odgodi za neko vrijeme koje nije definirano tako da se nezna kad će im ljudi koje sada otpuÅ¡ta ponovno trebati pa će velika većina morat tražit alternativu jer neće moći čekati da se tržiÅ¡te oporavi, tj da Golar dogovori poslove za novogradnje. U ovakoj konstelaciji će vjerojatno doć i do prodaje nekog dijela brodova jer će troÅ¡kovi brodova koji će bit u leru, tj neće zarađivati, biti dosta visoki. Ovisi koliko Golar ima sredstava da bi moga ovakav status održavat joÅ¡ jedno godinu ipo dana, po analitičarima kada bi trebala veća tonaža za ispunit potražnju tržiÅ¡ta.

E a avakav scenarije čeka i joÅ¡ par firmi koji su naručili brode na Å¡oekulativnoj bazi, tj naručili brodove bez osiguranog posla. Ovakovu sudbinu mogu očekivati i Cardif Gas te Thenemaris, grego.

Dalmos, evo kako nas Å¡titi SPH: Ta umjetna tvorevina "SPH" pružila nam je žestok otpor 2008 godine, s ciljem da zadrže svoje pozicije i da bi oni i dalje dobro živjeli na račun drugih. I htjeli mi to priznati ili ne, sviđalo se nama to ili ne sviđalo Bradzadurro je uz pomoć Kalmete i njihovih Å¡pijuna dobio informacijski rat - a mi smo poraženi.

Sjećam se kada je Kalmeta, majmun, izjavio ovako: "Samo osiguran pomorac je zadovoljan pomorac". Tada sam rekao da je to obično frazelaÅ¡tvo iz pripovjedačke radionice dr. Ive Sanadera.., bivÅ¡eg ministra Vlade RH, koji je sad tamo di i triba bit!

I što me najviše hebe, jest matematika: Zamislite stvar ovako, zadužili su Hrvatsku 50 milijardi dolara, a mi smo od 1990 godine do sada u našim džepovima donijeli u Hrvatsku najmanje 25 milijardi dolara??!

Where's the money???? Ja nemam ni banice uÅ¡teđene.., sve su mi izmuz'li za kojekakve poreze, legalizacije, brevete i ostale pizdarije!!!

Gdje i kako stojimo kao zemlja? Rivediamo il passato = vediamo il futuro = (0) nula bodova.

:udriglavom

Last edited:
Pitam se zasto se uvik isto dogada kad brodar treba rezat troskove , prvo se pocme sa pomorcima koji su mu jednim velikim djelom zasluzni sto svi u ovom lancu imaju zaradu jer smo im mi jedina karika koja im osigurava siguran ukrcaj ,plovidbu i iskrcaj tereta a u meduvremenu treba i obavit i PSC,SIRE itd ali se i ne bunimo jer smo za to i ''dobro''placeni .
Ali zato oni kad treba stedit onda oni rezu tamo di je najmekse , crewing , zasto?? zato jer nemamo j....u zastitu od NIKOGA kako u HR tako ni van granica ljepe nase , a govore oni nasi sindikalisti , pametnjakovici pa imate ugovore ,zasticeni ste , ""ko mlado janje ispred vuka "", je lipo imamo ugovore a koliko su dobri to tek vidimo kad se dogode slucajevi ovakvi slucajevi i ljudi ostanu bez posla a nije mali broj , ako uzmes da je netko od ovih momaka ima i zenu i dicu tada se taj broj nezaposlenih tj onih koji su osatli bez primanja puno veci , ali to je Cro Classic.
Samo me jedno zanima kako to da nitko od onog zaposlenog personal u ST GWM nije ostao bez posla ili su oni onima u Oslu vazniji nego im pomorci , jer velika je tajna da su svi unutra zaposleni preko veza i vezica , ili djeca vec zaposlenih uhljeba ali tako to ide kod nas u Cro sa kolina na kolino , da se ne prekine veza , i tu dolazimo do 2nd Cro Classic.
A mogli su sada i kojeg od ovih nezaposlenih pomoraca uposlit (bez veze i vezica) dok im novogradnje ne zaplove jer dok je posal vodia D.Dude u ST GWM ih je bilo zaposleno troje,cetvero a sada ih brate uposlilo vise nego u ex Jadroplova , tako da jos par njih nece bit Oslu veliki trosak ?????

Drzite se i stojte mi dobro i da ex Golar off. nadu sto prije novi ukrcaj .

Pitam se zasto se uvik isto dogada kad brodar treba rezat troskove , prvo se pocme sa pomorcima koji su mu jednim velikim djelom zasluzni sto svi u ovom lancu imaju zaradu jer smo im mi jedina karika koja im osigurava siguran ukrcaj ,plovidbu i iskrcaj tereta a u meduvremenu treba i obavit i PSC,SIRE itd ali se i ne bunimo jer smo za to i ''dobro''placeni .
[...].

Jer tu mogu najvise ustediti, place su jako visoko u troskovima. Na gorivu (ako je flota vec na economic speed) ne moze se ustediti koliko na placama, imas motor koji trosi koliko trosi, bunkeras tamo gdje bunkeras, bez goriva ne mozes voziti.

Da bude gore ne dobivaju samo na placama, stede automatski i na:
1. Proviste: Posada iz siromasnijih zemalja je naviknuta na nekvalitetne namirnice i oskudicu. (proviste je tkdj. jako visoka stavka)
2. Safety: Malo sam kada vidio Filipinca koji se bunio jer je dobio cipele 3 broja vece i tutu u koju moze stati 3 puta, bitno je samo da nije manje. Nisu se bunili niti kada im se davao wrong delivery (plasticne tute) a skladiste je bilo puno pamucnih. Naviknuti su na lose uvjete.
3. Accomodation. Ne traze plasma TV u salonu i frizider u svakoj kabini, novi madrac i jastuk jer je stari prljav. Nije ih briga mogu li se povezati na Internet iz kabine. Jedina skuplja stvar su karaoke.
4. Putovanje. Duze su na brodu i ne bune se kada produze i po nekoliko mjeseci jer porat nije povoljan, ceka se jeftina karta.
5. Potrosni materijal i dijelovi. Naviknuti su na rad sa jeftinim alatom, brusilica ne treba nuzno biti Bosch, Makita i sl. ne traze 10 vrsti Loctitea (vecinom ne znaju niti cemu koji cemu sluzi) itd. itd. Nece se buniti niti kada nema pribora za jelo pa jedu prstima (vecinom doma tako i jedu). Dijelovi: nasi ce se pobuniti kada izgori UV lampa, a nema rezervne. Vecina zutih ne zna tocno cemu UV lampa uopce sluzi, kada im stane klima ne grintaju previse, ni doma je nemaju. Zahode ce bez problema zaljevati kantom, pa i tusirati se ako treba, itd. itd.

Sve ovo kada se zbroji kratkorocno ustedjuje milijunske iznose (ovisno o velicini flote). Dugorocno, brodovi propadaju, zastoji se povecavaju, ugled pada. Ostaje za vidjeti isplati li se.

Gearbulk i Golar nisu otpustili Hrvate jer misle da ce im biti bolje, ne mogu nas vise placati. Jednostavno, ne mogu zaraditi dovoljno da nas plate. A nemaju gdje drugo ustediti toliko veliku sumu. Oboje je zapravo ocajnicki potez.

Isto tako dovoljno je jedno malo sranje da brod/posada napravi pa da cijena bude takva da su mogli sljedecih 10 godina imat ne hrvatsku nego britansku ili norvesku posadu i to ne oficire nego komplet posadu.
Ili recimo najglupllja situacija.padnes vetting i nema tereta od Shella naprimjer.tovsu miljunski gubici.
Oficiri su zapravo najjeftinija stavka ali dugorocno.

Send from my Kinez

Jose tu si u pravu sta s etice vettinga, ali ovaj put kod Golara su makli juniore tako da to puno na vetting rezultate mislim da nece utjecat ali se bojim da ce i seniori brzo dobit po depu a to bi onda moga bit bumerang, iako i tamo se svega i svacega povancavalo u ovih par godina po info koje ja imam veliki broj tih igraca ovancanih po ne nekim pomorskim uzancama nebi ni mogli navigat ili bolj recene mnogi od njih se nebi ni usudili navigt nigdje drugdi osim na Golara gdje je ‘’sluzbeni’’ Hrvatski jezik a isto tako guraju Mastere sa ex Gearbulka itd (ne umanjujem ovde ja njihovo pomorsko isksutvo mastera na cargo brodu ,ali iskustvo na plinu ???) mislim da kod KL,TK,MOL ne moze doc neko za Mastera sa cargo broda nakon 2 obavljena treininga , upitno je da li uopce moze doc i za training posadu , ali sada otvaramo drugu temu a i bojim se diramo u veliki OSINJAK.
Ne slazem se da je crewing najveca stavka u trosku brodara (jedna od vecih sigurno je ali ne I najveca) a ovde kod slucaja Golara se nije promjenia cijeli crewing pa da su dobili jeftiniju posadu vec su momcma koji su kod njih plovili par godina stekli neki matrix podili otkaze jer je trziste slablo , kako to nije trziste lose za KL,MOL,TK i ostale velike igrace , ja bih prije reka da su se oni malo zaletili sa tim pustim narudbama i obecanjima jer su im dva broda izasla iz skvera a nemaju tereta a za to nisu kriv 3/0 ili 4/O
Evo govori mi prijatelj na MOL-a , da preko 80 ljudi koji su bili na oil/product brodovima su zadrzali i drze naplacama iako oli isto tako slabo stoji , salju ih na training za Gas i nastoje ih zadrzat jer dobar kadar ce im dugorocno opet trebat i ne zele ga izgubit. Ali za to treba imat dobar i dugorocni planning a ne se k....t kao Cro Golar kako imaju 15-16 brodova narucenih da su najjaci na LNG marketu trebaju ljude , obecavaju brda i doline a tamo teski CORAK.

Hm...hm....
Dobro kad tako kazes a ja kazem da je sekondo abnormalno vazan kod vettinga.
Jedan jedini zajeb na karti npr preskocena jedna ispravka znaci high observation i pad vettinga.adio mare sve ostalo.
A sad sta se Golara tice.pa ako recen da likovi rade barbeque na krmi sve san reka kakav safety tamo vlada.vjerojatno je smoking room tamo nepoznat pojam a na manifoldu bice timunjeri vataju wifi sa mobitelima i sms-aju

Send from my Kinez

Hm...hm....
Jedan jedini zajeb na karti npr preskocena jedna ispravka znaci high observation i pad vettinga.adio mare sve ostalo.
A sad sta se Golara tice.pa ako recen da likovi rade barbeque na krmi sve san reka kakav safety tamo vlada.vjerojatno je smoking room tamo nepoznat pojam a na manifoldu bice timunjeri vataju wifi sa mobitelima i sms-aju

Send from my Kinez

Neman pojma nista o Golaru a posebno o radu tamo ili safety-u....al ovo za sekonda palube potpisujem.
Za mene je on posta na tankerima najvaznija osoba (kad pricamo o inspekcijama) jer je bilo sta na most high observation i kako si napisa "adio mare"..... ili po nasu "mos se jebat"!!!

Hm...hm....

Send from my Kinez

Ja osobno ne navigam na Golaru ali dva jako dobra poznanika su mi tamo te zelim isto replicirati na napisano. Svaki casnik je izuzetno vazan kod vettinga jer bilo ko da zafrkne naje....smo.Ako se barbeque radi na krmi usto na oceanu kakve to veze ima sa safetyem ok mozes reci prevoze plin pa i (iskra od cimunjere moze izazvati pozar) smoking room je itekako poznat pojam, to za mobitele nema govora o tome (bas ce norvezin ili nadobudni nas barba dozvoliti filipu da seta mobom po kuverti kad je cargo operacija malo sutra). Tamo ima svakakvih ljudi sto se znanja tice ali ima i vrhunskih ko svugdi na ovom svitu. Isto tako cu vam naglasiti da je kod njih frekvencija vettinga vrlo cesta a da su oni odnose tako prema safety-u i da neznaju sigurno ih nebi prolazili.

Hm...hm....

Send from my Kinez

Evo jedan podatak za barbeque na krmi.. Shell kao jedan od najjacih sto se safety-a tice ima proceduru u SMS za barbeque radit. Tocno ima di se radi, kako i kad i to je sasvim normalna stvar tamo.. za LNG-e, to sam siguran.

Tako da ne bi taj primjer naveo kao sliku safety kulture... ;)

Ako tankovi nisu gas free kako mos imat otvoren plamen na krmi.ma bilo di na open decku.
A mozda se i moze.......

Send from my Kinez

A eto, i moze, i radi se normalno tamo.. Na TKu je to tabu tema, ni za zivu glavu itd a Shell kaze da moze, naravno u kontroliranim uvjetima, na odredjenom mjestu, check lista za safety stby opremu, napravi se hot work permit itd...

Tocno je da se na Shellu barbecue moze radit bez obzira bija gas free ili ne , ako je vrime ok , popuni se hot work permit naglasi se da je za barbecue attachira se Risk assesment, sve to isto je navedeno u IMSu ili kako na nekin firmama kazu SMSu

Ja osobno ne navigam na Golaru ali dva jako dobra poznanika su mi tamo te zelim isto replicirati na napisano. Svaki casnik je izuzetno vazan kod vettinga jer bilo ko da zafrkne naje....smo.Ako se barbeque radi na krmi usto na oceanu kakve to veze ima sa safetyem ok mozes reci prevoze plin pa i (iskra od cimunjere moze izazvati pozar) smoking room je itekako poznat pojam, to za mobitele nema govora o tome (bas ce norvezin ili nadobudni nas barba dozvoliti filipu da seta mobom po kuverti kad je cargo operacija malo sutra). Tamo ima svakakvih ljudi sto se znanja tice ali ima i vrhunskih ko svugdi na ovom svitu. Isto tako cu vam naglasiti da je kod njih frekvencija vettinga vrlo cesta a da su oni odnose tako prema safety-u i da neznaju sigurno ih nebi prolazili.

Ja navigam na Golaru i sve si točno napisa.

Ako tankovi nisu gas free kako mos imat otvoren plamen na krmi.ma bilo di na open decku.
A mozda se i moze.......

Send from my Kinez

Uvazeni kolega mislio sam se da li da vam repliciram na ovo ili ne jer ne zelim ici ukrajnost (moze se pomisliti da zelim ispasti previse pametan a stvarno ne zelim) ali ipak sam odlucio da hocu. Prvenstveno navigam na kompaniji di nije dozvoljeno apsolutno nikakav barbeque, alkohol ni nista mozda za ne povijerovati ali zbilja istina nasa Tankerska Plovidba Zadar takvih kao sto ste vi ima nebrojeno na mojoj kompaniji covijeku nedaj ni bareque ni pivo ni nista i sve super.Atmosfera na brodovima nikad gora zadovoljsvo ljudi nikad manje sve u svemu jedno veliko nula. Ali super nam u SSM-U pise ZERO i onda dodes u porat di imas Vetting (taj isti Vetting umire od smija kad procita tu glupost) zelio sam samo naglasiti da te neke sitne radosti u onom sivilu i pustoj papirologiji odvojenosti od obitelji nece naskoditi niti nastetiti nikom. Zalosno je sto mladi ljudi kao Vi dolaze na vodece funkcije i po meni neshvacaju sto je pomorac. (nije pomorac robot koji ce neki nadobudni prvi casnik goniti do iznemoglosti). Isto tako Vam zeli naglasiti da nisam pijanac pa da sam lud za alkoholom ili Vam zelim pametovati ,cisto zelim da mladi ljudi koji dolaze na rukovodece funkcije imaju osjecaj za malog covika bio on Filip, Indijac, Hrvat ili netko treci. :uzdravlje

Back