Visoka ??kola za inspekcijski i kadrovski menad?žment u pomorstvu

noriton

New member
Molio bih iskusne i starije mišljenje za neka buduća vremena u eu, odnosno kako je to regulirano vanka i ljudi koji se bave tim poslom imaju li takve ili slićne diplome. poslje vise potrebno neka razlika i jedna godina za bakalar diplomu.

Last edited:
opcenito, kod tih, i slicnih, visokih skola se, u pravilu, radi o strucnim studijima.. a to koliko ce "vrijedit" diploma je pretesko pitanje.. trend u eu, bez obzira na sektor gospodarstva, je prvenstveno life long learning ili cjelozivotno obrazovanje.. u svakom slucaju, treba provjerit izvodi li studijski program ta visoka skola samostalno ili u suradnji s nekom drugom ustanovom, postoji li mozda opcija double ili joint degree.. i koliko je program usporediv/prihvatljiv sa slicnim priznatim programima.. nisam nista provjeravala o toj visokoj skoli, ovo su samo opci, prakticni savjeti.. nikad se ne bi odlucila, nakon te visoke skole npr., jos polagat diferencijal do (kako je nazivas) "bakalar" diplome.. jer je "bakalar" diploma danas ionako ekvivalent strucnog stupnja.. pa cemu onda dupli posao za isti naziv.. moj savjet - sve dobro provjerit prije odluke..

Molio bih iskusne i starije mišljenje za neka buduća vremena u eu koliko ce vridit ta diploma, odnosno kako je to regulirano vanka i ljudi koji se bave tim poslom imaju li takve ili slićne diplome. poslje vise potrebno neka razlika i jedna godina za bakalar diplomu.

to mi pari ka šema šta je zajedno imaju IIMS i University of Portsmouth za buduće surveyore, prve dvi godine idu dopisno za Diploma LEVEL I i II uz polaganje ispita dva puta godišnje u UK i onda se treća do akreditiranog bakalara mora obavit u Portsmouthu... radije to upiši nedi vanka, mislim da ti bilo koji surveying tečaj od npr. Lloyda vridi puno više od cile te naše "visoke škole"...

Last edited:
ma ne.ne niste me razumili poslje vise pomorske odnosno starog sistema kojeg sam ja zavr??io ing. pomorske nautike..treba mala razlika i jedna godina za bacc.toga..

ma ne.ne niste me razumili poslje vise pomorske odnosno starog sistema kojeg sam ja zavr??io ing. pomorske nautike..treba mala razlika i jedna godina za bacc.toga..

ma čini mi se po adresi da ti je to kod barba Ratka pa sam prosudi je li vridi sa tim imat posla, ima?? pomorskih fakseva i vi??ih vanka di mo?že?? upisat treću godinu direktno, ko??ta ne??to vi??e, ali i vridi vi??e. Maninjorgo je kako je sam reka bija rje??ija cili magisterij dopisno, a ovo mi se pari ka ??uć-muć-prolij... je li ima?? mo?žda kakav link na materijale ill program ne mogu iskopat na prvu ni??ta...

taj pojam baccalaureus (bacc. ili po hrvatski sveucilisni prvostupnik :rolleyes:) je ostao "izgubljen u prijevodu" u hrvatskoj teoriji praksi znanstvenog i strucnog nazivlja, a sto je jos tragicnije poslodavci na trzistu rada ionako nisu nacisto s tim novim pojmovima (ili cesto ih i ne razumiju).. sve uglavnom nalikuje na lud-zbunjen-normalan scenarij :)
ali, ja ne razumijem sto ti mislis da dobivas ako das tu malu razliku i jos jednu godinu za bacc. :confused:??? zavrsio si strucni studij, a nekon te zavrsene razlike i godine bi dobio diplomu predidplomskog sveucilisnog studija.. a sve to postoji da bi se nakon takve diplome mogao upisat na sveucilisni diplomski studij (ekvivalent magisteriju struke) jer ga s "obicnom" diplomom vise skole (ex visa skola, 2 god trajanja) bez te dodatne godine ne bi mogao upisat.. to najcesce bude izvanredan studij i izvor zarade za sveucilista.. ako ne mislis iza na jos dodatne dvije godine, nema neke razlike.. ukratko, po meni, puno muke ni za sto..

taj pojam baccalaureus (bacc. ili po hrvatski sveucilisni prvostupnik :rolleyes:) je ostao "izgubljen u prijevodu" u hrvatskoj teoriji praksi znanstvenog i strucnog nazivlja, a sto je jos tragicnije poslodavci na trzistu rada ionako nisu nacisto s tim novim pojmovima (ili cesto ih i ne razumiju).. sve uglavnom nalikuje na lud-zbunjen-normalan scenarij :)
ali, ja ne razumijem sto ti mislis da dobivas ako das tu malu razliku i jos jednu godinu za bacc. :confused:??? zavrsio si strucni studij, a nekon te zavrsene razlike i godine bi dobio diplomu predidplomskog sveucilisnog studija.. a sve to postoji da bi se nakon takve diplome mogao upisat na sveucilisni diplomski studij (ekvivalent magisteriju struke) jer ga s "obicnom" diplomom vise skole (ex visa skola, 2 god trajanja) bez te dodatne godine ne bi mogao upisat.. to najcesce bude izvanredan studij i izvor zarade za sveucilista.. ako ne mislis iza na jos dodatne dvije godine, nema neke razlike.. ukratko, po meni, puno muke ni za sto..

kejt zato ja i ne gledan upisat jos tu jednu pri pomorskom fakultetu jer s tim ne dobivam nista osin onog sta mi triba, a to je pravo na stjecanje najvisih zvanja na brodu,ali ovo je nešto skroz drugo i druga diploma u istom poslu a dobijem je za jednu godinu, a mozda i otvara neka vrata kasnije u životu..

Last edited:
kejt zato ja i ne gledan upisat jos tu jednu pri pomorskom fakultetu jer s tim ne dobivam nista osin onog sta mi triba, a to je pravo na stjecanje najvisih zvanja na brodu,ali ovo je nešto skroz drugo i druga diploma u istom poslu a dobijem je za jednu godinu, a mozda i otvara neka vrata kasnije u životu..

mislim da jedina vrata koja ti se mogu otvorit ako budeš ima posla sa tim ljudima su od odvjetničke kancelarije kad budeš podiza građansku parnicu protiv njih. Za inspektora ionako moraš bit kapo od makinje ili kapetan, a za ovlaštenog sudskog vještaka u Hrv. po zakonu moraš imati sa srednjom školom 10 godina radnog iskustva u struci, sa višom osam i sa faksom pet, kad ispuniš taj uvjet moraš naći ovlaštenog sudskog vještaka iz tog područja i pod njegovim nadzorom napraviti tri vještačenja koja on odobrava. U praksi to znači da te netko mora pustiti u posao. Par blefera kod nas je izvadilo IIMS diplome iz surveyinga, ali više radi imiđa jer koliko znam kod nas to ništa ne znači. Dakle za raditi to kod nas ti je tvoja struka savim dovoljna (naravno uz prethodno radno iskustvo), a za raditi vani ti "diploma" od barba Ratka može samo još i naštetiti.

Pa ne mislim baš dobro ni o jednoj od tih institucija koje si naveo, a ovako načelno ni o njihovim polaznicima ni svemu ostalome oko njih.... Priča zapravo prestaje na 35k kuna godišnje školarine za potpuno nepoznatu školu za formalnu struku sa kojon kod nas ne možeš raditi ni u inspekciji ni u vještačenju (jer ti trebaju uvjeti koje sam ti ranije napisao), a ni u pomorskom managementu u kojem posla kod nas naprosto nema osim nešto malo špediterskih poslova u Rijeci. Za različite inspekcijske poslove po registrima i škverovima bilo kod nas bilo vani postoje neki drugi specijalizirani oblici školovanja (razne surveying diplome (IIMS, Lloyd), EWE/IWE welding certifikati, NACE i ostali paint inspection certifikati itd....) opet dosta ovisno i o tome jesi li nautičar ili strojar.... tvoji su kunići, ali kao što si i sam rekao znaš za ovo tek ima par dana. Jel možda sad imaš program od tog čuda hrvatskog obrazovanja pa da vidimo to i malo detaljnije?

Pa ne mislim ba?? dobro ni o jednoj od tih institucija koje si naveo, a ovako načelno ni o njihovim polaznicima ni svemu ostalome oko njih.... Priča zapravo prestaje na 35k kuna godi??nje ??kolarine za potpuno nepoznatu ??kolu za formalnu struku sa kojon kod nas ne mo?že?? raditi ni u inspekciji ni u vje??tačenju (jer ti trebaju uvjeti koje sam ti ranije napisao), a ni u pomorskom managementu u kojem posla kod nas naprosto nema osim ne??to malo ??pediterskih poslova u Rijeci. Za različite inspekcijske poslove po registrima i ??kverovima bilo kod nas bilo vani postoje neki drugi specijalizirani oblici ??kolovanja (razne surveying diplome (IIMS, Lloyd), EWE/IWE welding certifikati, NACE i ostali paint inspection certifikati itd....) opet dosta ovisno i o tome jesi li nautičar ili strojar.... tvoji su kunići, ali kao ??to si i sam rekao zna?? za ovo tek ima par dana. Jel mo?žda sad ima?? program od tog čuda hrvatskog obrazovanja pa da vidimo to i malo detaljnije?

ima napisi na google ime ??kole i di dario web pi??e onim malim zelenim slovima

Evo da ne otvaram novu temu da pitam nekoga za iskustva ko je upisao ovu skolu

Nisam upao na pomorski fakultet pa se mislim pribacit nakon prve godine na brodostrojarstvo

Je li lako naci ukrcaj kad se zavrsi ova skola?

Evo da ne otvaram novu temu da pitam nekoga za iskustva ko je upisao ovu skolu

Nisam upao na pomorski fakultet pa se mislim pribacit nakon prve godine na brodostrojarstvo

Je li lako naci ukrcaj kad se zavrsi ova skola?

Ukrcaj nikad laksi u zadnjih 20 godina , posli odslusane prve godine mozes ic odradit pripravnicki staz.

a mislim se pribacit nakon prve godine na brodostrojarstvo pa ako to ne uspije morat cu ovo gurat do kraja, a ovo zanimanje mi je dosta strano nisam se nikad raspitivao

Za strojara samo ako ispunjavas posebne uvjete sukladno dodatku iz pravilnika. Evo copy paste da ne googlas....

- moras uvik bit pijan
- ne smis imat sve zdrave zube
- bar 2% invalid

Ovo je napisa IP, nostromo u brodospasa jos u proslome stoljecu i konacno su prihvatili

Back