Prebacivanje na Pomorski fakultet u Rijeci - Brodostrojarstvo

vuleslash

New member
Pozdrav, zovem se Matej i imam 26 godina, novi sam član na forumu.

Inženjer sam strojarstva sa završenim preddiplomskim studijem na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Trenutno sam zadnja godina diplomskog studija. Nakon što sam počeo lagano raditi u struci sam shvatio da to ipak nije to zbog premalih para i želja mi je postala otići raditi na brod. Ako sam dobro shvatio, da bih otišao na kadeturu za časnika u službi stroja i da bih kasnije mogao napredovati potreban mi je završen preddiplomski studij brodostrojarstva. Teta u referadi na pomorskom mi je rekla da nema polaganja razlike već da moram upisati studij od prve godine pa sam tako i napravio, ali sam upisao vanredno. Zanima me ima li netko da je bio u sličnoj situaciji pa da me može savjetovat na koji način bih to obavio što brže. Jer nema smisla da sad studiram još 3 godine, a već jesam strojar, samo nisam brodske struke. Npr, moj kolega je imao završeni preddiplomski studij brodostrojarstva i u manje od godine dana je uspio dobiti i diplomu sa tehničkog fakulteta da je završio preddiplomski strojarstva. Na kraju je ipak otišao raditi na brod jer je također shvatio da nema kruha od struke strojarstva, barem ne u našoj zemlji. Da sam znao, završio bih brodostrojarstvo već odavno. U 9-om mjesecu počinjem sa brodostrojarstvom. Nadam se da će mi priznati predmete koje sam već položio na svom faksu i da ću morati polagati samo stručne predmete vezane za brod. Volio bih što manje vremena potrošiti na sve to da mogu početi obavljati sve druge stvari, skupljanje breveta i traženje ukrcaja. Svaka pomoć i savjet bi mi bili dobrodošli.

Kolega ti si dosta ulozio u skolovanje.
Najbolje bi ti bilo otici do kapetanije jer bi ti oni trebali najtočnije reci sta ti sve triba za asistenturu.

Sve u svemu racunaj da je sve to proces koji ce uzeti dosta novaca i vremena a kasnije ti treba jako puno srece za ukrcati se kao asistent ali pokusaj pa sam odluci.

Sritno u svakom slucaju.

Hvala na odgovoru. Bio sam već u kapetaniji i tamo mi je čovjek rekao da mi treba samo matrikula plus D2 i da mogu ići na brod. A žena na pomorskom u centru za izobrazbu pomorca mi je rekla da bez pomorske struke mogu biti samo mazač. Zaključak mi je da ne mogu na asistenturu bez pomorske struke. U srednjoj sam završio gimnaziju tako da ni od toga ništa. Sad znam da je bilo slučajeva di se netko ukrcao kao mazač pa su mu napisali da je ipak bio asistent, no toga vjerojatno više nema, sigurno ne u boljim firmama.

http://www.mppi.hr/default.aspx?id=6166

Ovdje piše sve što je potrebno da biš napredovao u struci pa si netko može pogledati ako mu treba, kako god, eventualno bi mi bila potrebna pomorska struka za napredovanje, po ovome što piše potreban je pomorski faks da biš dogurao di najvišeg čina, nije mi jasno ovo za odslušane i položene ispite samo s prve dvije godine faksa, to vrijedi možda za ljude sa srednjom pomorskom. Jer sa srednjom ne možeš doći do čina upravitelja stroja po ovome što piše. Sad u praksi je sve to drugačije vjerojatno. Budem se svakako još raspitao.

U splitu je bio postojao razlikovni studij prije deset godina. Razlika je bila dvadesetak ispita.

Moj savjet je da direktno pošalješ upite firmama na koje pucaš i vidi što one zahtjevaju. Informiraj se prije odluke , ali ne preko foruma nego kucaj na prava vrata.

Back