Drill floor crew

Dalmos

New member
Po nekim mojim saznanjima i mom poznavanju "tisuca" pomoraca zapitao sam se zasto nema skoro pa uopce (ponavljam po mom saznanju) nasih ljudi koji idu ovim smjerom. Znam da ima nasih par ljudi koji su derickman,toolpusheri, drilleri itd.. Ali to je tako mizeran broj da mislim da je tako reci ispod 0.5% od broja pomoraca. Mislim, te su pozicije jako dobro placene, englezi,kanadani,skandinavci koji su bez ikakvih skola su sve vise okrenuti tom dobro placenom poslu, dali je moguce da smo mi nezaiteresirani totalno za taj posao?
Jer znajuci rad nasih ljudi i mogucnosti mislim da bi daleko i brzo napredovali. Sad pitanje je dali je mozda tako slabo zbog toga sta nemamo mogucnost u Hrvatskoj polaganja nekih breveta za pozicije na drill flooru. Mislim da je ovo jako neistrazeno podrucje za nas Hrvate i da se vecina mornara,mazaca,itd (bez zavrsene pomorske skole), ode mogu pribaciti i biti jako bolje placeni a na kraju imati i placu kao toolpusher ili driler vecu nego sta imaju kavalificirani i skolovani pomorci.

Mislim da ce zainteresiranih biti a da bi tema mozda doniti i koju konstruktivnu raspravu za nase ljude koji nisu mozda upoznati sa ovim zanimanjima a jako su privlacna po financijskoj strani.

Ja napisa da sam spreman ic odma pa mi se pobrisalo...zasto pobogu.. sanjam da cu biti driller jos od kad je Bruce Willis busio onaj meteor u amargedonu ali neman srice..poceja san i celavit ka i on pa valjda je to sad taman..

derickman,toolpusheri, drilleri- Å to rade, koji breveti trebaju, kako upasti na te pozicije? Nisam u tome i skroz mi je strano a da ne govorim da takav posao neznam ni tražit. Mogu reči da driller buÅ¡i ali koji je opis njegovog posla (uvjeti, odgovornosti....) ? :(

derickman,toolpusheri, drilleri- Å to rade, koji breveti trebaju, kako upasti na te pozicije? Nisam u tome i skroz mi je strano a da ne govorim da takav posao neznam ni tražit. Mogu reči da driller buÅ¡i ali koji je opis njegovog posla (uvjeti, odgovornosti....) ? :(

Pozdrav Hlatki

Dakle zato sam i pokrenuo ovaj thread jer mislim da ima jako puno ljudi koji traze posao a nisu upuceni u posao drill floor crew. Da se razumimo to je za nase prilike jako dobro placen posao a ujedno pretezno ga drze UK,skandinavci i naravno uvik ima ubacenih i drugih nacionalnosti. Mislim da ode mozemo ostvariti dobar i poucan thread u kojem cemo ljudima pribliziti takva zanimanja. PA recimo da roustabout je pocetnik na drill flooru kao sta je mornar pocetnik na palubi i slicno te mogu samo reci da po mom videnju oni imaju placu koju na nasim firmama imaju pa slobodan sam reci 2 palube ili makine jer nebi tija reci da je mozda cak u ranku 1 na nasim firmama sta naravno zavisi od firme do firme. MIslim da tu lezi ogromni potencijal koji je nama jos uvik nepoznat i da bi ode mogli malo vise o tome i mozda zainteresirati nase ljude da pocnu i tu ''njuskati''.
Jos bi tija napomenut koliko ja vidim i koliko sam pita roustaboute na mom brodu da su pretezno bivsi mazaci,mornari,varioci, neki su busili prije po Svedskoj trazili vodu ono s malim strojevima itd... Sve u svemu triba samo volja za pocetak.
Sta se tice breveta tu se jos malo moram raspitat ali nije ni to nesto puno mislim, ali vise o tome kad doznam, mada u linku na dnu pise i o tome. Sta se tice hijerarhije ide nekako ovako Roustabout,assderikman,derikman,ass.driller, driller, toolpusher at night and toolpusher day i posli ima jos pozicija rigsuper.
Sta se tice hijerarhije recimo driller je negdi ako cemo usporedivati s pozicijom makine ili palube nesto kao prvi makinje ili ch.off, a na mojoj firmi taj driller ima koliko ja znam (pricao s kanadaninom koji je driller) 180000 Dolara godisnje.(on placa porez na to ali Hrvati ne) Osobno mislim da malo kapetana i kapa koji nisu u drilingu imaju uopce toliku placu (neka se niko ne naljuti ne zelim nikoga podcjeniti) a da ne govorim da postoje i naravno puno bolje placene firme.

Upravo sam nazvao kanadanina roustebauta i pitao ga da mi rece kako stoje s placom da me interesira samo da znam za prijatelja. DAkle on kao kanadanin (nebi smilo biti razlike u placi po nacionalnosti) ima 7000 dolara misecno (ali njemu se na to jos odbija porez) sta znaci da on donese kuci nekih 4000 dolara svaki misec u godini a ugovor mu je naravno 28-28 kao i svima drugima. Znaci ako si iz Hrvatske kao rousty i neplacas porez mislim da onda pricamo o ''jebeno'' dobroj placi za nekoga tko tek pocinje raditi offshore.

SVe u svemu ako ima jos ljudi koji su upuceni i koji zele pomoci svim drugima u priblizavanju ovog nama jos toliko neistrazenog posla neka napisu koju besidu. Znam da ima jos ljudi u drillingu koji su tu po forumu pa nek svi damo mali doprinos i priblizimo ovu granu nasim ljudima i pocnemo ozbiljno o ovome razmisljati jer jako velik broj novih brodi izlazi i triba ce tu jako puno novih ljudi pa ako se bar jedan nas zaposli bice mi drago.

Evo link malo o poslu za roustya i procitajte ga pozorno.
https://nationalcareersservice.dire...ing/jobprofiles/Pages/offshoreroustabout.aspx

Last edited:
Svaka cast na ovom postu.

Ovo je hvale vrijedna inicijativa. Uistinu, zasto da nasi pomorci ostaju na konvencionalnim brodovima za manjeu placu kad mogu ici na platforme.
Doduse, u dredgingu je veca placa nego na konvecionalnim brodovima pa i nije bas neka navala nasih na te pozicije.

No, da se vratim na temu, evo ja bi volio da mi se pomogne, odnosno da me se uputi.
Dugogodisnji sam prvi elektricar na izuzetno kompleksnim brodovima i gledam za otici na rig ili drill ship. Kako dalje......

Znači četverogodiÅ¡nja strukovna Å¡kola ( tehnička, elektro, strojarska ili neka druga koja ima veze sa oli&gas industrijom, vjerojatno i mehanicari, alatnicari, tokari, varioci itd ako njihov Å¡kolski program prelazi nivo matematike, fizike, kemije itd koji oni zahtjevaju) , znanje engleskog, huet, bosiet, lječnički, pasoÅ¡ i volja. Ko je dobar napreduje cca svake godine ili kada se napravi odredeni level. Malo mi se čini prelagano. Å to sam zaboravio? Dali recimo brodostrojari ( kapo, 2,3 ) isto tako pocinju, naime tokom razgovora s jednom osobom rekao mi je da se samo od najnizeg levela može na rig?

Last edited:
oil rig i bassa-forza

oil rig i bassa-forza

postovanje!
vidim da se netko sjetio i nas stoke sitnoga zuba :D
ja sam jos davnih dana dao CV i sve ostale papire kod kozulica u trstu... i zali Boze puta...zivkao sam svaki tjedan jednom ali za kujac..
ja sam imao i te kakvu zelju da odem na oil-rig medjutim( i jos uvijek imam..).. nikako dohvatiti neku postenu vezu da se ubacim... htio sam cak i te dodatne brevete ic polagati(na zalost,najblize za polaganje mi je bilo u milanu) ali s obzirom da je HUET najmanje 700€ nikako nisam zelio ''bacati'' pare,a ne naci platformu..
sto se tice para,lova je zaista ono,do yaya... naime imam jednog druga( koji je bio dao preporuku za jednog tipa iz kvarta,i taj isti ga je oblatio full, tako da ovaj vise ne bi ni bratu rodjenom dao preporuku) koji je krenuo na rig prije nekih ca. 15. godina i to ono od samog dna...sad je master driller(ili tako nesto) sa permanent placom od 9800€ (vidio platnu listu na svoje oci)
elem, moje misljenje je da nasi ljudi bi svakako zeljeli ici na platforme, samo nam fali neka smjernica di se treba javiti i di poslati dokumente...
ps. ja sam uspio se dokopati jos jedne mail adrese zene koja ukrcava na transocean, i to je zena bas zaduzena za ekipu sa podrucja bivse juge...
gdja. se zove ida zoccoli, a osim nekog iskustva, engleski jezik je pod MUST!!!! ako ne znate eng. onda nema ni smisla se javljati...
i da, ako nemas oil-rig experience,onda ides od samog dna, i sam sebi gradis karijeru...iskljucivo sa svojim radom se penjes dalje, tu ne pomaze ni caca, brat, nono i ostali.. nama znani nepotizam tu ne pomaze..

mail gdje. zoccoli
ida.zoccoli@deepwater.com

pps. moj vam je savjet da prvo posaljete ''letter od interest'', pa ako smatraju da im trebate, oni ce vas kontaktirati

Last edited:
ovo ti je driller u crosca, kriza moja dektiva, kriza...

Znaci naftna polja Ida, Ivana i ostalne tajnice iz bivse INE:hihi
Dao Bog ovakve krize barem jos 20 godina:D

Nego mene brine lipi moj Turist ovo: Proračun Ministarstva obrane Republike Hrvatske za ovu godinu je pred slomom, jer nedostaje neÅ¡to viÅ¡e od 100 milijuna kuna samo za plaće zaposlenika, doznao je Defender.hr od izvora u MORH-u. Zbog toga je ministar obrane Ante Kotromanović odlučio smanjiti za 50 posto sve dodatke na plaću do daljnjeg.

Dakle, voditeljske, zapovjedne, pilotske, padobranske itd. Time bi se uÅ¡tedjelo oko 30 milijuna kuna, ali nitko ne zna gdje će se joÅ¡ rezati, ako ne bude u rebalansu vlada prebacila dodatna sredstva koja nedostaju u MORH-u. :confused:

Last edited:
nemoj Ivanu, koliko san tamo sipa uvatija dok je Labin radija. a ovo sta ti skidaju, mora bit da je hebeno doslo, da ne bi i ti u bili svit krenija

goranin,

da si vidija platne liste od pojedinaca koji nisu vise sa nama zna bi zasto se 10k zove sica... a i sta ti je 70k kuna misecno, ne mozemo se ni pocastit nas par posteno. Dalmos to stuce samo na gorivo za oni autobus sta je kupija

da ne bi i ti u bili svit krenija
Imam odavno neke ponude, vec sam bio prosle godine na africkom kontinetu, ali brate mili satralo me jahati dromedara:confused: Ove godine cu malo do granice sa Sirijom da vidim malo kakva je tamo situacija:kafa

Kako je krenulo, morati cu se i ja uvatiti nekog offshorea ili drillinga:hihi i pjevati... pomorac sam majko na zelenom brodu;)

Last edited:
Imam odavno neke ponude, vec sam bio prosle godine na africkom kontinetu, ali brate mili satralo me jahati dromedara:confused: Ove godine cu malo do granice sa Sirijom da vidim malo kakva je tamo situacija:kafa

Kako je krenulo, morati cu se i ja uvatiti nekog offshorea ili drillinga:hihi i pjevati... pomorac sam majko na zelenom brodu;)

ma da ti ne radis za onu ''kompaniju'' amer'cku, koja ima kraticu od tri slova... nekako dromedar,afrika... i te fore..di ti jases tu diktator vise ne raste :hihi

abt. permanent salary od skoro 10000€ ja mislim da je to solidna placa,pogotovo kad uporedim sa placom u bivsoj firmi(3.zmaj) ali opet,na zadnjem brodu kao flying mechanic sam ima oko 3K €,sto je vjerovatno sica za vas kapetane i superitendente :hihi
rekose davno stariji: manje,ali sladje..
jedan offtopic..ima li stojara koji ima endorsment do 3000 kW?
pitam,jer ovdi di sam bio imaju kronican nedostatak strojara,mada zaista nisu teski brodi... bilo je par nasih upravitelja, i kad je covjek dosao u makinu u bijeloj tuti i bijelim rukavicama, brodovlasnik mu je rekao da niti ne treba raspremati kufere.. jer tamo doslovce svi rade sve.. kapo cisti separator, a barba ide na lashing carga..
i da, traze oficire i za makinu i za palubu..

bi li iskusan nostromo sa 20 godina staza kao pomorac na crude oil tankerima imao kakve sanse u drill crewu i koje bi njegovo zanimanje na jackup rigu ili drillshipu bilo?:rolleyes:

Back