Diplomski studij - Magistar

Antonio2

New member
Eto, molim sve one koji su upisali diplomski studij i koji će postati magistri da ka?žu svoja iskustva o tom studiju za nas koji namjeravamo tek upisati takav studij. Gdje studirate, koje predmete imate i koliko ih ima, koliko su te??ki, koliki su tro??kovi po godini, kakvi su profesori...

Takvi vam većinom ne navigaju he he.

Zezam se ,valjda će se naći netko da vam odgovori,živili

ja se nemogu ukrcat za kadeta ni ovako sa faksom a zamisli da im recen da san magistar....stavili bi mi sliku i ispod nje napisali....ovo je najsmisniji covik sta je dosa pitat za ukrcaj

ja se nemogu ukrcat za kadeta ni ovako sa faksom a zamisli da im recen da san magistar....stavili bi mi sliku i ispod nje napisali....ovo je najsmisniji covik sta je dosa pitat za ukrcaj

magistar pomorstva :udriglavom

mislim da je na popisu ugrozenih vrsta. rjedi nego sredozemna medvjedica :hihi

Koja je to glupost......
Zavrsio sam visu , pa ovu novu visoku uskoro...i onda opet da idem jos 2 godine....
Ucit nekakve primjenjene matematike i statistike(od pravog znanja slabo)....da bi magistrirao Nautiku????
Dobro bumbo kaze,vec imam ovako problema se ukrcat,a onako bi me preko bande josh bacili,hehehehe...
Salu na stranu,milsim da magisteriji Nautike nema bas neku prakticnu primjenu,jer po meni(kao sto vani rade),kad ides magistrirat,izaberes neko usko usmjerenje....da poslije mos sa time radit....
booo...

Koja je to glupost......

.....

Salu na stranu,milsim da magisteriji Nautike nema bas neku prakticnu primjenu,jer po meni(kao sto vani rade),kad ides magistrirat,izaberes neko usko usmjerenje....da poslije mos sa time radit....
booo...

Mozes u kapetaniji radit. Otvori se radno misto skoro svakih 20 godina.

Visa je vise nego dovoljno, pogotovo ako mislis konkretno radit, a ne gubit godine za studij.

Evo ja san izvuka Dplomau magistra na racun Visoke koju san zavrsija. Izgubija san za visoku 2 godine bez veze, za navigat, i visa mi je vise nego dosta...a ja mislin i svima drugima...zavrsite visu i ajte radit ljudi...koje skolovanje...akademici...mila Gospe..

e, upravo tako. izgubljeno vrime. davno san ima na brodu barbu - magistra.
ajme. na kraju - dobija takovu nogu da ga jos boli guzica. ja san bija kapo,i mogu rec da je ka covik bija prva liga, ali...sjebale ga knjige puste. bilo bi bolje da si da sta naknjizi kadti je dosta za barbu, a za ove druge godine da si polozija MBA. s malo navigacije, eto te u kancelariji. a ka magistar... mos na fakultet predavat pizdarije, koje u stvarnome zivotu nikad se nece upotrijebit na brodu. znaci uzmi diplomu, kupi dobru kubu, i uzgaj! da imas msc - nikome ni rici. narocito ka pocetnik-ima vukova koji ce te ispizdit. sorry, pari okrutno, ali tako je.

ja san zavrsija visu, pa san odslusa 3. i 4. godinu i polozija 6-7 ispita i nakraju odusta. nisan ima volje posli broda ucit, a ko mi je kriv.:udriglavom
za posal na kopnu bit magistar i pomogucnosti jos kapo/kapetan je idealno. mi smo pomorska zemlja i posla ce uvik bit. nevidin nista lose u tome:kafa

Antonio2
Ma jesi li ti mozda bacia jesku pa se sad smijuljis i citas odgovore, da magistar pomorstva, to zvanje mora da ima jako dobru placu :D

ma nije bruma. ovi sta je bija s menon na brod prije 15 godin, zavrsija fakultet, pa postdiplomski. puste godine, 6-7 godin grijat katrigu. za sta, topit se;)bi ja dobri ginekolog bija!!! 7 godin eeeej!ovi bi pisa dopise u firmu, to je bilo dugo ka autoput. insektor kad bi dosa na brod, biza bi u mene u kabinu ili se sakriva po brodu. i sve je to trajalo dva miseca dok nije dobro usra motku, fermalo brod... a cuda! i onda - spicalo ga u prkno! eto ti tvoje nauke (i potpisiva se sa Mr , ali ne mister, nego magistar).

Upravo san do??a z broda, pa nisan ni pogleda odgovore; a znam da taj smjer ba?? i nije od neke koristi, ali ako neko ima volje za to za??to ne, ja bih to vanredno, znači kad dojden s broda iden na fax polagati ispite, bez predavanja, naravno, pa onda opet na brod i nazad, jer su ugovori 4 miseca; a vako i onako ne radim ni?? doma...
Zapa , pi??e da si barba na megajahtama, svaka ti čast, ja bih rado tamo, ali nikako da upadnem...

Last edited:
ma cijeli taj bolonjski 3+2 proces je zesca gluparija na n-tu potenciju... znam o cemu govorim... a slijepo implementirajuci sve ono sto nam europa servira, nismo ni svjesni kud nas vodi... u principu, nisam kontra naobrazbe (tamo gdje fakat treba), ali uzivaj malo... s broda odma na fax polagat ispite... hellou... relax iliti odmori se, zaslusio si...

Ma treba to završiti. pogotovo ako ne namjeravaš navigati cijeli život...Trud se uvik na kraju isplati.

Ma treba to zavr??iti. pogotovo ako ne namjerava?? navigati cijeli ?život...Trud se uvik na kraju isplati.

Ako ne mislis navigat cili zivot satari se na brodu, otvori svoj biznis, budi se svako jutro za sebe radi a ne za 5-6-7 tis kuna da te svi je*u, a vise nes ni imat ma da imas doktorat :confused:

Evo vako, malo smo skrenuli s teme, ali ako nekoga stvarno zanima dalje studirati ovako to izgleda:

Znači cijeli ciklus po bolonji je 3 godine do prvostupnika (to je preddiplomski studij), zatim 2 godine do magistra inženjera (tzv diplomski studij), a zatim još 3 godine do doktora znanosti (tzv poslijediplomski studij).

Ako je neko stekao diplomu sa bivše više pomorske, znači ako ima zvanje inženjer pom. prom. (iliti ga engleski Associate degree), a želi nastaviti, onda on lijepo upiše razliku ispita (koja iznosi oko 4-5 ispita) i treću godinu, znači nekih 16-17 ispita, pa kad to sve položi mora napisati završni rad (što je u biti diplomski rad) i kada to obrani stječe vječnu slavu i zvanje Prvostupnik inženjer određenog smjera sa svim častima i pravima:D.
Ako, pak, želi nastaviti sa školovanjem, onda upisuje diplomski studij koji traje 2 godine i ima oko 22 predmeta. Nakon svih položenih ispita on piše diplomski rad, brani ga žestoko ispred povjerenstva i napokon stječe zvanje magistar inženjer određenog smjera (kratica Mag.ing. iza imena).
Fakultet u Rijeci nudi kao nekakve smjerove (module) na tom diplomskom studiju - npr. nautika ima module (podsmjerove) menadžment, ekologiju, nautičke znanosti... itd., ali se ispostavilo da taj smjer nema veze sa ničim, jer se to ne upisuje u diplomu.
Znači student koji je prethodno završio po starom sistemu višu pomorsku, mora diplomirati 3 puta da bi postao magistar struke (prvi put na višoj, drugi put za prvostupnika, treći za magistra).
Ako student želi nastaviti dalje, onda upisuje poslijediplomski studij koji traje 3 godine.

Prvostupnik inženjer dobiva SVJEDODŽBU, a magistar inženjer DIPLOMU. Obje imaju tzv. suplement, na kojem su upisane sve ocjene sa faksa, te prosjek svih ocjena, što je u biti ovjereni prijepis ocjena.

Sve u svemu student da bi postao magistar inženjer, mora položiti nekih 70-ak kolegija i diplomirati 2-3 puta. To školovanje uključuje pisanje bar jedno 30-ak seminarskih radova, polaganje između 100-150 kolokvija i 70-ak usmenih ispita.

Istina je da su predmeti lakši na višim godinama studija (osim matematike koje u tih 5 godina ima 4 godine), ali posla ima dovoljno puno.
Naravno sve ovo nije potrebno za rad na brodu, već bi trebalo služiti za rad na kopnu (a možda ni tamo), odnosno za nastavak studiranja.

Svi ovi podaci su sa pomorskog fakulteta u Rijeci... pa ko voli...

Last edited:
Evo vako, malo smo skrenuli s teme, ali ako nekoga stvarno zanima dalje studirati ovako to izgleda:

Znači cijeli ciklus po bolonji je 3 godine do prvostupnika (to je preddiplomski studij), zatim 2 godine do magistra in?ženjera (tzv diplomski studij), a zatim jo?? 3 godine do doktora znanosti (tzv poslijediplomski studij).

Ako je neko stekao diplomu sa biv??e vi??e pomorske, znači ako ima zvanje in?ženjer pom. prom. (iliti ga engleski Associate degree), a ?želi nastaviti, onda on lijepo upi??e razliku ispita (koja iznosi oko 4-5 ispita) i treću godinu, znači nekih 16-17 ispita, pa kad to sve polo?ži mora napisati zavr??ni rad (??to je u biti diplomski rad) i kada to obrani stječe vječnu slavu i zvanje Prvostupnik in?ženjer određenog smjera sa svim častima i pravima:D.
Ako, pak, ?želi nastaviti sa ??kolovanjem, onda upisuje diplomski studij koji traje 2 godine i ima oko 22 predmeta. Nakon svih polo?ženih ispita on pi??e diplomski rad, brani ga ?žestoko ispred povjerenstva i napokon stječe zvanje magistar in?ženjer određenog smjera (kratica Mag.ing. iza imena).
Fakultet u Rijeci nudi kao nekakve smjerove (module) na tom diplomskom studiju - npr. nautika ima module (podsmjerove) menad?žment, ekologiju, nautičke znanosti... itd., ali se ispostavilo da taj smjer nema veze sa ničim, jer se to ne upisuje u diplomu.
Znači student koji je prethodno zavr??io po starom sistemu vi??u pomorsku, mora diplomirati 3 puta da bi postao magistar struke (prvi put na vi??oj, drugi put za prvostupnika, treći za magistra).
Ako student ?želi nastaviti dalje, onda upisuje poslijediplomski studij koji traje 3 godine.

Prvostupnik in?ženjer dobiva SVJEDOD??BU, a magistar in?ženjer DIPLOMU. Obje imaju tzv. suplement, na kojem su upisane sve ocjene sa faksa, te prosjek svih ocjena, ??to je u biti ovjereni prijepis ocjena.

Sve u svemu student da bi postao magistar in?ženjer, mora polo?žiti nekih 70-ak kolegija i diplomirati 2-3 puta. To ??kolovanje uključuje pisanje bar jedno 30-ak seminarskih radova, polaganje između 100-150 kolokvija i 70-ak usmenih ispita.

Istina je da su predmeti lak??i na vi??im godinama studija (osim matematike koje u tih 5 godina ima 4 godine), ali posla ima dovoljno puno.
Naravno sve ovo nije potrebno za rad na brodu, već bi trebalo slu?žiti za rad na kopnu (a mo?žda ni tamo), odnosno za nastavak studiranja.

Svi ovi podacisu sa pomorskog fakulteta u Rijeci... pa ko voli...

i dok prolazis ovu kalvariju koju si opisao treba naci i kakvu vezu za posao jer ti ovo sve pada u vodu bez nje bar u vecini slucajeva

Antonio2- da li se mi mo?žda znamo, je si li studira po Bologni u St?!
Osobno znam kolega koje su magistri nautike i rade/plove, pa nevidim cemu ovako cuđenje prema magistrima pomorske struke.

Hocu da budem intelektualac ocu da opalim vesnu zmijanac itd... dvi godine vise za maksimalni brevet i idemo dalje...

Back